Így legyél hatékonyabb a home office-ban! 1. rész

Az otthoni munkavégzés már lassan két éve szerves része a heteinknek, és lehet, hogy ez még sokáig így is marad. A home office így már nem csak egy átmeneti állapot. Megvalósításának minősége pedig egyre inkább felértékelődött. Ha szeretnél egy testileg és lelkileg is egészséges munkaállomást kialakítani, ahol hatékonyan tevékenykedhetsz, akkor olvass tovább! Cikkünkben tippeket adunk, hogy a home office-ban töltött munkaidő rémálom és csapongás helyett fókuszált és kiegyensúlyozott legyen. 

Indítsd jól a napot! 

Ne ess abba a hibába, hogy mivel nem kell bemenni az irodába, felrúgod minden reggeli rutinod, hogy ráérj később kelni! Részben igaz, hogy a hosszasabb készülődés és irodába jutás idejét megspórolod, így akár át is aludhatod ezt az időt, de vigyázz, hogy meddig szundizol, ha nem akarod a nap részét kaotikus rohanásban tölteni. Pláne egyre nagyobb a kísértés, ahogy megyünk az őszből bele a télbe. Kihívás ilyenkor a meleg paplan alól kimászni, főleg, ha  a szemed sarkából látod, hogy odakinn fel sem kelt még teljesen a Nap. Az ágyból kikelve pedig ne a gép elé vigyen az első utad! A harmonikus, ráhangolódós reggel kiegyensúlyozott munkanapot eredményez. Adj magadnak időt a munkakezdésre, reggelizz meg nyugodt környezetben, majd összeszedett gondolatokkal ülj a géphez! Tehát lényeg a lényeg: kelj időben és legyen meg a reggeli rutinod! 

Az időbeosztás a kulcsa mindennek 

Akár a munkanap zárásaként, akár reggelente a munkára ráhangolódásként vedd sorba a teendőidet! Priorizáld azokat határidő vagy munkahasonlóság szerint, gondold át, hogy melyikre mennyi idő szükséges és tervezd el a következő vagy aznapi munkanapod! Így sokkal átláthatóbbá válnak a feladatok és az aznapi munkaidőd. Az időkalkulációba számítsd bele a kapcsolattartás, levelezés idejét is, valamint a szüneteket! Ha becsúszik pár váratlan feladat, ami pár perc alatt elvégezhető, akkor érdemes ezeket akár azonnal megcsinálnod, mert több idő felírni a feladatlistára, majd oda eljutva újra ráhangolódni a teendőre, mint gyorsan túlesni rajta. Így nem érzed azt, hogy a feladataid listája végeláthatatlanul növekszik.  

Mindent a maga idejében 

Te a nap minden órájában ugyanannyira vagy hatékony? Ha Te is a többséget képviseled, és a válaszod a kérdésre egy nagy nem, akkor ez a tippünk neked szól. Ha teheted, és a határidők engedik, a különböző feladattípusokat akkor végezd el, amikor tudod, hogy az agyad arra a legfogékonyabb! Ha minden teendőn akkor munkálkodsz, amikor fejben a legkönnyebben rá tudsz állni, akkor hatékonyabb, gyorsabb és gördülékenyebb lesz a munkavégzés.  

Tarts szüneteket! 

Az étkezéseket semmiképp se az íróasztalnál töltsd el e-maileket olvasgatva, mert ezzel csak azt éred el, hogy kevésbé leszel fókuszált a nap végére, elfárad az agyad. Az egészséges étkezésről nem is beszélve, hiszen ilyenkor megoszlik a figyelmed, nem rágod meg kellőképp az ételt, ahogy ki sem tudod élvezni magát az evést. A szünetek nemcsak az agynak fontosak, de a testednek is. Állj fel, nyújtózkodj, tegyél be egy mosást, sétálj egyet a szabad levegőn!  

Tarts velünk cikkünk 2. részében is, amiben a tér kialakításával kapcsolatos javaslatainkat osztjuk meg veled! 


Ezt a bejegyzést 2021. november 5-én tettük közzé.