Hogyan csempésszük be az őszt azt otthonunkba?

Az őszi táj színkavalkádja és a meleg árnyalatok egy picit talán feledtetik velünk, hogy búcsúzunk a nyártól, és a kevésbé komfortos időjárást is. A jeges kávét felváltja a forró csoki, a nyári dekort őszire cseréljük. Tarts velünk és cikkünkben ötleteket adunk, hogyan tudod az ősz hangulatát becsempészni otthonodba, ami garantáltan segít ráhangolódni a bekuckózós időszakra, a négy fal között, tető alatt töltött több időre. 

Az örök klasszikusok 

Oszi-dekoracio-a-tetoterben

A dísztök, gesztenye, toboz és színes falevelek megunhatatlan kellékei az őszi otthoni dekornak. Teheted őket tálkába, átlátszó üvegvázába, kosárkába, az ablakpárkányra vagy a bejárati ajtóra koszorúba öntve. Mindenhol csodásan mutatnak és pillanatok alatt őszi hangulatba öltöztetik a lakást. 

Puhaság és melegség 

Tedd el a nyári vékony zoknikat, otthoni flip-flopot és elő a belebújós pihe-puha mamuszokkal és szőrös papucsokkal! A vékony takarókat a kupac aljára teheted, hogy fentebb kerüljenek a vastag, puha őszi árnyalatokban pompázó pokrócok. Ha az új évszakra új plédekkel és párnákkal dobnád fel a lakást, akkor a sütőtök színe, a terrakotta, barack, barna, mustársárga, bordó, fehér és a szürke pillanatok alatt színezi át a pasztelles vagy akár rikítóbb színvilágú nyári lakást. Anyagában jöhetnek a műszőrmék vagy kötött megoldások. Ha ezeket az ágyon, kanapén hagyod, már a látványuk is melegséggel és puhasággal tölt majd el. Hát még, ha az esti filmezésnél jól bele is bújhatsz majd! 

Színek és textíliák 

Az előző bekezdésben felsorolt színeket otthonunk többi textíliájába is elevenítsük meg! A törölközők, fürdőszobai szőnyegek, asztalterítő is öltözzenek az ősz színeibe és vastagabb anyagokba! Ha a maximumot szeretnéd kihozni az őszi dekorból, akkor a sötétítő függönyt is cseréld le egy vastagabb, akár bársonyosabb, őszi színű verzióra! 

Sötétítés a tetőtérben 

oszi-hangulat-tetoteri-ablak-sotetitokkel-a-tetoterben

Tetőtéri ablakainkat is könnyedén öltöztethetjük az ősz színeibe  színes fényzáró- vagy fényáteresztő rolók segítségével. Ma már ezekből is rengetegféle színváltozat elérhető. Válassz őszies, meleg föld színeket, de itt kerüld a sötét árnyalatokat, hogy ne nyomják össze a teret. A világos, melegebb színek nagyon jó kiegészítői lesznek a meleg fényű lampionoknak, fényeknek.   

Cseréld le az illatokat! 

A virágos-vizes, frissítő illatú gyertyákat, illatos párologtatókat cseréld édesebb, vaníliásabb, testesebb illatokra, de még hagyd a szekrénybe a mézeskalácsos, fűszeresebb karácsonyi változatokat! A füstölőket nyáron kevésbé kívánjuk, de ősszel már újra előveheted. Pillanatok alatt egy meghitt szentéllyé varázsolják a lakást. A párologtatók viszont nem minden lakásban ajánlottak. A fűtési szezonban általában száraz a levegő, amit az éjjeli és reggeli torokkaparás is jelezhet. A legújabb tetőtéri ablakok pedig akár automatizáltan is szellőztetnek, odafigyelve az optimális pára mennyiségére. Tehát mielőtt párásításra adnád a fejed, mindenképp mérd fel, hogy száraz vagy párás levegőjű az otthonod, nehogy túl párásítsd a lakást és megjelenjen a penész! Az illatokra visszatérve pedig a legjobb természetesen, ha sütéssel-főzéssel éred el a kívánt illatot. A tökös-fűszeres sütemények vagy sütőtökkrémleves illata átjárja az egész lakást.  

Elő a fényekkel!  

A fényfüzérek és lampionok kötelező dekorelemei a lakásnak ősszel. Hideg helyett meleg fényű égőket válassz! Intenzitásban több, kisebb fényű fényforrást kapcsolj fel, mint erősebb fényűt. Tekerheted a füzéreket ablak köré, a párkányra vagy kifüggesztheted a falra, esetleg egy nagyobb szobanövény köré is futtathatod. Ha pedig olyan szerencsés vagy, hogy a tetőtér bővelkedik gerendákkal, akkor mindenképp tekerd közéjük vagy köréjük! A tetőtérbe vezető lépcső kapaszkodóján pedig útjelző funkcióval is segíti a közlekedést. Ha galériás a lakás, próbáld ki, hogy a korlát köré tekered!  


Ezt a bejegyzést 2021. október 20-án tettük közzé.