Hogyan fonódik össze az épületek állapota az emberek jólétével és a gazdasággal?

Az elavult, energiapazarló épületek felújításával jelentősen fokozódik a jólét, hozzájárul a fenntarthatóbb környezet megteremtéséhez, továbbá ezzel egyidejűleg hosszú távon számottevő rezsiköltség is megtakarítható általa. Mutatjuk az összefüggéseket!

  

A VELUX Cégcsoport által közzétett 2022-es VELUX Healthy Homes Barometer szerint minden harmadik európai lakos szenved legalább egy beltéri klímaveszélytől, mint például a nedvesség és a penészedés, a sötétség, a hideg vagy a túlzott zaj. Bár az aggasztó körülmények az ott élőket (és/vagy dolgozókat) érintik közvetlenül, az épületek és a lakások állapota tulajdonképpen a teljes társadalomra hatással vannak. A beltéri klímaveszélyek következtében globálisan megnő az egészségügyi kiadások aránya és csökken a termelékenység.  

De nem csak a gazdaságra vannak negatív hatással az energiapazarló, rossz állapotú épületek, hanem a környezetre is károsak. Az energiahatékonysági beruházások növekedése és az alacsonyabb energiafelhasználás ellenére az építőipar energiafogyasztása és széndioxid-kibocsátása markáns növekedésnek indult a pandémia után, sőt az ENSZ új jelentése1 szerint ekkor történelmi csúcsra emelkedett.  

Az egészségügyi megtakarítások és a termelékenység javulásának gazdasági előnyei mellett további pozitív folyamatok indulhatnak be a jóléti szint javításának eredményeként. Például kimutatták, hogy a lakóépületekben a falak nedvesedésének és a penész kialakulásának megakadályozásával, valamint a természetes fény mennyiségének növelésével az európai országokban évi közel 100 milliárd eurónak megfelelő összeg takarítható meg. 2021-ben ekkora összeget fordítottak az összes - 19 - uniós tagállam szükséghelyzeti munkanélküliségi kockázatokat mérséklő támogatásra (SURE). A SURE pénzügyi támogatása segítette a munkahelyek megőrzését a Covid19-válság során. 

2050-re az EU 608 milliárd eurót takaríthat meg az egészségügyi kiadásokon, az egészségben és a termelékenység terén, az iskolákban és az irodákban a jobban szellőző épületeknek és a több természetes fénynek köszönhetően. 

A modern tetőtéri ablakok több természetes fényt juttatnak be az épületbe, miközben jobb szigetelést biztosítanak, nagy szerepet vállalva az energiahatékonyabb és egészségesebb épületek kialakításában – így az új, jó minőségű tetőtéri ablakok vásárlása jó befektetés a tulajdonosok és tágabb értelemben a társadalom számára is. 

 

CO2 emissions from buildings and construction hit new high, leaving sector off track to decarbonize by 2050: UN (unep.org)


Ezt a bejegyzést 2023. június 10-én tettük közzé.