Tetőfedő kisszótár - Tudd meg, mi zajlik a fejed felett!

Mikor tetőépítésre vagy -felújításra kerül sor, sok esetben nem értjük, mit is jelent egy-egy kifejezés, amit a munkálatokat végző szakemberek használnak. Ugye milyen jó lenne, ha naprakész szókinccsel jobban szót tudnál érteni a házadon dolgozó tetőfedőkkel, jobb belátást nyerve ezzel a tervezési folyamatokba is? Lapozz bele szótárunk első felébe, amelyben néhány magastetős kifejezéssel ismerkedhetsz meg, és tudd meg, mi zajlik a fejed felett!

Magastetős kifejezések

Alátét-héjazat, szigetelés

 - Alátét-héjazat: a tetőfedés alá a vízzáróság fokozása céljából, kiegészítő intézkedésként beépített réteg, vagy szerkezet.

 - Szarufa feletti hőszigetelő rendszer: modern hőszigetelő anyagok beépítésével készített szigetelés, mellyel hőhídmentesen és nagyobb hatékonysággal tudunk energiamegtakarítást elérni téli és nyári időszakban egyaránt.

 - Hőhíd: Az eltérő hőszigetelő képességű anyagok együttes használatánál a gyengébb szigetelőanyagon nagyobb hőveszteséget, rosszabb esetben akár párakicsapódást is eredményező felület.

 - Tetőáttörés: minden olyan szerkezeti pont, ahol valamilyen kivezetést kell megoldanunk az egyébként egybefüggő és vízzáró tetőszerkezeten.

 - Tetőfólia: általánosan alátét-héjazatként használt termék, feladata a vízzáró cserépfedés rései között beszivárgó/visszatorlódó nedvesség elleni védelem. Típusai: nem páraáteresztő tetőfólia, páraáteresztő tetőfólia, hővisszaverő tetőfólia. A párazáró és párafékező fóliákat jellemzően más célra, a szigetelt tér belső oldalán páratechnikai rétegként alkalmazzuk.


Előrelátó tervezés minőségi tetőfóliával

- Tetőfedés (tetőhéjalás): A tetőszerkezetek vízzáró vagy fokozottan vízzáró tetőfedése.


Dilatáció

A hőmérséklet megváltozása által kiváltott hossz- illetve térfogatváltozás. A gyakorlatban dilatációnak nevezik a hőmérsékletváltozás során kialakuló repedéseket, illetve az építéskor kialakított tágulási hézagokat.

 

Ereszcsatorna

A csapadékvíz felfogására és egy helyen való elvezetésére szolgáló, az eresz szélére szerelt csatorna.


Kémény- és falszegély elem

Több célra is felhasználható, tekercses, öntapadó tartozékelem a tetőfedés, illetve a kémények és egyéb áttörések csatlakozásának vízzáró kialakításához.


Lezárófésű (madárfésű)

Az eresz vonalánál a beszellőzést segítő rendszerelem. Fésűs változata elsősorban hullámos profilú cserepekhez javasolt, ahol a fésűk megakadályozzák, hogy madarak, rovarok jussanak a cserépfedés alá. Szellőzőléces változata kellően megemeli az első sor cserepet és egyben további beszellőző keresztmetszetet biztosít.


Napelem, napkollektor 

Épületgépészeti berendezések, melyek napenergia felhasználásával közvetlenül állítanak elő villamosenergiát (napelem), vagy meleg vizet (napkollektor).

Bramac


Ezt a bejegyzést 2020. 06. 26-án tettük közzé.