Hogyan lehet javítani a ház energiahatékonysági szintjét?

Szeretnéd az otthonodat korszerűsíteni energiahatékonysági szempontból? Ezzel kapcsolatban szakértő segítségét kell kérned. Ház- és lakásvásárláskor kapsz egy értékelést az ingatlan jelenlegi energetikai besorolásáról (energetikai-tanúsítvány), valamint egy ajánlást az elvégzendő korszerűsítő munkálatokról. Nézzük meg, melyek lehetnek ezek!

Az otthon energiahatékonyságának javításához fontos megállapítani a kiindulópontot, ugyanis nem mindenből léphetünk az osztályozás élére. Az energetikai tanúsítvány JJ-AA++ kategóriákat különböztet meg és rangsorol. Ezek a következők: 

AA++ 

<40% Minimális energiaigényű 

AA+ 

40-60% Kiemelkedően nagy energiahatékonyságú 

AA 

61-80% Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynél jobb 

BB 

81-100% Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő 

CC 

101-130% Korszerű 

DD 

131-160% Korszerűt megközelítő 

EE 

161-200% Átlagosnál jobb 

FF 

201-250% Átlagos 

GG 

251-310% Átlagost megközelítő 

HH 

311-400% Gyenge 

II 

401-500% Rossz 

JJ 

>500% Kiemelkedően rossz 

 

Bármilyen korszerűsítést is tervezel, a munkálatokat megelőzően is és zárultakor is energetikai tanúsítványt kell csináltatni, hogy tükrözze az aktuális állapotot.  

Tetőablakcsere, ablakcsere 

Eljön az idő, amikor meglévő tetőablakaidat is érdemes lecserélni. A kor előrehaladtával a tetőablakokat is folyamatosan fejlesztikmegújul a technológia, aminek köszönhetően egyre jobb, korszerűbb termékek kerülnek a piacra, amelyek egyebek mellett energiahatékonyság szempontjából is kedvezőbb megoldást jelentenek a régebbi típusokkal szemben. Például egy 20 éve gyártott VELUX tetőtéri ablak hőszigetelő képessége 2,8 W/m2K, míg egy ma kapható energiatakarékos üvegezésű VELUX tetőablak esetén ugyanez az érték 1,1 W/m2K. Ez lényegében 60%-kal jobb hőszigetelésű nyílászárót jelent! 

Homlokzati szigetelés 

Az építőanyagtól függően különböző külső szigetelések közül választhatunk, ami plusz védőréteget jelent a falak és külvilág között, amivel szintén jelentősen javulhat a ház, lakás energiahatékonysága. Gondolj csak bele: a fal kevésbé hűl le vagy melegszik fel, így kisebb teljesítmény kell komfortos hőmérséklet eléréséhez, ráadásul ezt könnyebben tarthatod egyenletes szinten. 

Tetőszigetelés 

Csakúgy, mint a fentiek esetében, az idő előrehaladtával a tető szigetelése is korszerűsítésre szorulhat, és a szigetelési technika, illetve lehetőségek is fejlődnek. Érdemes szakember segítségével felmérni a tető és a szigetelésének állapotát! 

Bejárati ajtó cseréje 

Amennyiben a bejárati ajtó nem zárt folyósóra nyílik, bizony ezt is érdemes górcső alá venni és megvizsgálni, miként lehet javítani, növelni a szigetelőképességét. Elképzelhető, hogy elegendő lesz csak a szigetelőcsík lecserélése, de lehet, hogy teljes nyílászáró-csere lesz a megoldás. 

Cikkünkben néhány fontos példát emeltünk ki, de kérd szakember segítségét, hogy a te esetedben milyen lépésekre lenne szükség a jobb besorolás érdekében! 

 

Te ismered otthonod energetikai tanúsítványát? 

Ezt a bejegyzést 2021. február 9-én tettük közzé.