Megfelelő energetikai tervezési lehetőségek új ház esetén

Amikor új házat építesz, manapság az első kérdések egyike az energiatakarékosság. Biztos, nem akarsz pazarló, a külső környezeted fűtő, vagy éppen túlzottan felmelegedő házat magadnak. Megmutatom, mire ügyelj!

Mire figyelj? 

Olyan építészt válassz, aki nem csak azzal van tisztában, hogy milyen aktuális rendeletek, szabályok mentén kell tervezni, milyen követelményeknek kell minimálisan megfelelni, hanem azzal is, hogy ezek rendszerszerűen, minőségüket illetően, a Te egészségedet figyelembe véve, hogyan „működnek”. Ne csak számodra legyen fontos a házad, az energiával való okos gazdálkodás, a mértéktartó használat, hanem a tervező számára is. Ha így lesz, az eredményben is örömöd leled majd. 

Minden fűtött teret határoló szerkezetre komoly energetikai követelményeket kell teljesíteni. Ez sok pénzbe kerül, de ennek eredményét folyamatosan élvezni fogod, mert éppen csak annyit kell majd fűteni, amennyire szükséged van, nem pazarolsz, nem fogsz hőgutát kapni nyáron és nem kell feleslegesen pénzt költeni a meleg leküzdésére, a hűtésre. 

Legyen kellő mértékben hőszigetelt: 

  • a talajon fekvő padlórétegrend, 
  • a fűtetlen pince födéme és fala, 
  • a lábazat, 
  • a fal, 
  • a zárófödém, 
  • a tetőrétegrend, 
  • a nyílászárók. 

Külső oldalon hőszigetelj! Kedves professzorom mondta az egyetemen: „a télikabátot se nyeljük le, hanem felvesszük magunkra”. 

Arra a kérdésre, miszerint milyen vastagságú a „kellő hőszigetelés”, nem egyszerű válaszolni. Ugyanis a hőszigetelő anyagok különböző minőségűek, így a jobb teljesítő képességűből elég a vékonyabb, a gyengébben teljesítőből vastagabb rétegre van szükség. Tehát erre a kérdésre az „attól függ” kissé bizarr válasz a megfelelő. Ne aggódj, építészed tudja, miből mennyire van szükség. Ha a jövő is fontos számodra, és lehetőséged is van rá, túlteljesítheted a követelményt. 

Hiába lesz jó hőszigetelő képességű a falad, tetőd, ha ezen szerkezetek hőszigetelése nem lesz folytonos. Ha megszakad a védőburok, több kárt szenvedsz el, mintha gyengébb szigetelést alkalmaztál volna. Fontos, hogy a hőszigetelő anyagok megválasztásakor a páragazdálkodásra is figyelned kell. Tehát a hőszigetelés ne akadályozza a falak, födémek, tetőszerkezetek természetes „lélegzését”. 

Az ajtók, ablakok, üvegezett szerkezetek hőszigetelő képessége is nagyon fontos. Ma alapvetően háromrétegű hőszigetelő üvegezéssel ellátott szerkezeteket építhetsz be, melyeknél a beépítés módja, a csatlakozó szerkezetek hőszigetelő rétegével való találkozás az egyik fő kérdés. 

Ha van hőveszteség (igen, van!), akkor létezik hőnyereség is. A napsugárzás adott, tapasztaltuk nyáron. Ha beengedünk fényt, amiből hőenergia lesz, ezt tárolni is tudjuk, akkor ezt a hőmennyiséget időben eltolva, jókor „kaphatod vissza” a belső térben. Ez a kis kiegyenlítés leginkább a tavaszi és őszi időszakban hasznos. A védekező stratégia mellett, törekedj a nyereségelvű tervezésre!

Legyen kellően árnyékolt és átszellőztetett: 

  • a nyílászáró, 
  • a tetőrétegrend, 
  • egyes esetekben a fal! 

 A túlzott nyári felmelegedés ellen jól átszellőztetett rétegrendekkel védekezhetsz. A fal és a tető megfelelő méretű légréssel ellátása alapvető feladat. A nyílászárók – lehetőleg rugalmas, automatizált – külső oldali árnyékolása elengedhetetlen. Vigyázz, ez nem azonos a belső oldali sötétítéssel! A külső árnyékoló ugyanis előbb érintkezik a Nap sugaraival, mint az ablakfelület, így az üveg kevésbé melegszik át. A belső sötétítés során viszont az ablak üvege marad a külső réteg, amit direkt ér a Nap. 

 

Kapcsolódó tartalmak a blogon: 

 

Páricsy Zoltán építészmérnök további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen webcímen éred el: https://www.paricsystudio.hu       

 


Ezt a bejegyzést 2022. október 2-án tettük közzé.