Meglévő ház energetikai felújítási lehetőségei

Ma, amikor mindenki az energiaválságról beszél, sőt ennek valóban részesei is vagyunk, óhatatlan, hogy foglalkozzunk épületeink energetikai korszerűsítésével. Maga a kérdés, feladat nem újkeletű, de úgy tűnik, amíg az ember nincs nap mint nap rászorulva a lépésre, nincs nagy kényszer, addig elkényelmesedve elodázunk mindent. Itt az idő! Nincs tovább mire várni.

Meglévő épületállományunk jelentős része, mintegy háromnegyede borzasztó állapotban van. Télen az utcát fűtjük, nyáron szenvedünk a hőségtől az épületben. És a számlák csak jönnek, jönnek… 

 

Mit tehetsz ez ellen? 

Mindenekelőtt vizsgáld meg a házad. Szakember segítségével (pl. építész, épületszerkezetekkel és fenntarthatósággal foglalkozó mérnök, épületgépész) vizsgáld meg, milyen falak, födémek, tető, pincefödém, talajon fekvő aljzat határolja azt a teret, amit fűtesz. Nézd meg, milyenek az ablakok, ajtók. Röviden mindazon szerkezetek, épületrészeket, amik a külső teret és a belső, fűtött tereket határolják. Mondhatjuk úgy is, hogy nézd meg, milyen a házad termikus burka. 

Elképzelhető, hogy azt mondod, hogy a Te házad márpedig jó. Biztos ez? Nem lehet, hogy néha hidegek a falak? Esetleg nem érzed jól magad az ablak mellett, mert valami „úgy húz”? Vagy bepárásodnak az ablaküvegek? Netán jégvirág „nő” télen az ablaküvegen? Fázik a lábad télen? Esetleg nedvesedik a fal, penészfoltok vannak a mennyezet, fal csatlakozásánál? Ha igen, ne is töprengj tovább, ne mentegetőzz, hanem lépj előre!  

A javasolt vizsgálat eredményétől függ, hogy milyen lépéseket kellene tenned. Nagy valószínűséggel foglalkoznod kell a falak, födémek, tetőszerkezet, nyílászárók utólagos hőszigetelésével. És persze itt van a gépészet, a fűtési rendszer is. Tudható, hogy egy átlagos lakóépület esetében az energetikai korszerűsítés három nagy részből áll: 

  • tömör határoló szerkezetek utólagos hőszigetelése 
  • ezen határoló szerkezetekben lévő ajtók, ablakok cseréje 
  • a gépészeti rendszer korszerűsítése. 

Ezek javítása egyenként nagyjából egyharmad, egyharmad arányban járulnak hozzá az energetikai felújítás eredményéhez. Fontos, hogy rendszerben gondolkodj, ne vidd túlzásba egyik rész korszerűsítését se, különösen akkor, ha ezeket nem egy lépésben, időben nem egyszerre fejleszted. Az egyensúly jobb eredményt ad, mint ha valamelyik részt csúcsra járatnád a másik tétel pedig lemaradna. 

  • Törekedj az összehangra, a kellő vastagságú, minőségű hőszigetelés megszakítás nélküli beépítésére!  
  • Cseréld ki a nyílászárók üvegtábláit hőszigetelő üvegezésűekre, vagy cserélj ablakot, ajtót, amelyekben ez az üvegezés már alap, a tömítések korszerűek és ha a kivitelező is tudja a dolgát, a beépítés is korrekt lesz!  
  • Legyen korszerű kazánod, megfelelő, rugalmasan szabályozható hőleadó felületeid, napszakhoz, használathoz igazított fűtési rendszered! 

  

És bár most még távolinak tűnik, nemsokára megint itt a nyár. A túlzott felmelegedéstől a külső árnyékolók, esetleg automatizált mobil rendszerek beépítésével védekezz! Extra tanácsomat is szívleld meg: ültess egy lombhullató fát a házad mellé! 

A legfontosabb mégis az, hogy ne késlekedj, kezdj hozzá a korszerűsítéshez! 

 

Páricsy Zoltán építészmérnök további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen webcímen éred el: https://www.paricsystudio.hu       

 

Írd meg hozzászólásodban, hogy nálad milyen korszerűsítés lenne aktuális! 

Ezt a bejegyzést 2022. szeptember 30-án tettük közzé.