Honnan tudhatom, hogy milyen stílus fog tetszeni éveken át?

Bár különbözőek vagyunk, de közös tulajdonságunk, hogy kortól és nemtől függetlenül szeretünk a neten szörfölni lakberendezési, építészeti vagy dizájn témában. Vannak, akik határozott elképzeléssel vágnak neki a lakberendezésnek, stílusjegyek kialakításának, vannak, akik segítségre szorulnak. Ebben a bejegyzésben ahhoz adunk mankókat, hogy bármelyik csoportba is tartozol, hosszú távon elégedett lehess a választásoddal!

Sokan határozottan meg tudják fogalmazni érzéseiket a látott inspirációs képekkel kapcsolatban, így ha saját otthont teremtenek, egyszerűen csak „felütik” a Pinterestet, elmentenek pár nekik tetsző fotót, és már neki is esnek a lakásuknak. 

Természetesen nem mindenki ilyen bátor vagy tehetséges, ha lakberendezésről van szó. Vannak olyanok is, akik akár rendelkeznek is saját határozott elképzelésekkel és egy Pinterest albummal, ahol mappákba rendezve pihennek a szebbnél szebb, ötletet adó képek, akkor sem biztos, hogy tudják, hogyan is lehet mindazt a sok leleményességet a saját otthonukba átültetni, egyáltalán jól mutatna-e. Ilyenkor egy tanácsadás is sokat segíthet, és megadhatja a kezdő lökést az illetőnek, de egy esetleges elakadásnál utólag is megkereshet egy tervezőt, aki segít a bajban. 

Aki azonban még kevésbé szerencsés, és sem nem bátor, sem nem biztos az érzéseiben, ízlésében, legtöbbször nem maga alakítja át otthonát, hanem szakemberre bízza azt. Viszont mielőtt ez megtörténne, már azelőtt mindenképpen érdemes legalább nagyjából körülhatárolni a vágyott stílust, hiszen a tervezők nem gondolatolvasók, szükséges számunkra mankót biztosítani. 

vilagos-tetoteri-halo-145440-01-M_Bedroom-23-4-08-in-3-GGL

Hogyan csináld? 

Az otthonszépítési projektet mindig érdemes inspirációs képek gyűjtögetésével kezdeni. Amennyiben félünk attól, hogy a most összegyűjtött trendi képek esetleg 2-3 év múlva már nem lesznek divatosak, akkor rugaszkodjunk el az aktuális irányzatoktól, és gondoljuk át, hogy vannak-e olyan bútorok, tárgyak, felületek, színek vagy stílusjegyek, amik akár már gyerekkorunk óta tetszenek, elkísérnek minket. 

Mitől lesz időtálló az elképzelés? Ezen az ellenőrzőlistán menj végig! 

  • napfényes, világos fehér tereket szeretem, és az erős világítást, vagy a nagy, színes felületek vonzanak, esetleg a sötét, enyhén megvilágított budoárosabb hangulat?  
  • A fényes, tükröződő vagy a matt felületek a kellemesebbek a szememnek? 
  • Minek az érintése kedvesebb számomra: a selymes, puha, bársonyos, sima felületek vagy inkább a durva szövésű, textúrájú, felületű anyagok? 
  • A fémfelület és a műszaki berendezés akkor tetszik, ha ezüst, ha arany, ha rozé gold, vagy ha fekete, fehér? 
  • A monokróm tereket preferálom jobban vagy a kontrasztosat? 
  • Az egyszínű áll hozzám közelebb vagy a mintás? A geometrikus, az ornamentikus vagy a random mintákat preferálom? Egyáltalán mekkora felületeken szeretem vagy bírom elviselni a mintákat? Akár az összes fal, vagy csak két díszpárna legyen mintás? 
  • A talpam alatt fát vagy egyéb melegburkolatot szeretek érezni, akár még a vizes helyiségben is, vagy a hidegburkolat áll hozzám közelebb, amit akár a nappaliban is örömmel viselek el? 
  • A régi bútorokat és tárgyakat szeretem vagy az újat? Egy teljesen egyszínű, fehér, padlótól plafonig érő beépített szekrény teszi rendezetté számomra a lakást, és emellé bátran tennék pár régi komódot és dekort, amit a nagyiéktól, déditől örököltem, tehát az eklektika áll hozzám közel? Vagy mindig is a régi korok bútorai és tárgyai tetszettek kizárólag? Esetleg ennek pont az ellentéte igaz: gyakran cserélek mindent mindig a legújabbra? 
  • A kisebb vagy a nagyobb léptékű bútorokat és tárgyakat szeretem?  
  • A zsúfoltabb vagy a szellősebb terek állnak hozzám közelebb? 
  • Inkább az elegáns összhatás hat rám pozitívan, vagy inkább a természetes, a régies, a vidékies, az ipari, a letisztult, a bohém vagy más, távoli kultúrák hangulata?  

trendi-nappali-a-tetoterben-145653-01-M_Livingroom-13-4-04-in-3-GGL

 

Amikor az ember ilyen kérdéssorok után újra elkezdi nézni a képgyűjteményét, már jobban tudja, hogy mit kell néznie és meglátnia a fotókon. Megérti és rögzíti, hogy mi miatt esett pont azokra a képekre a választása. Ilyenkor már sokkal könnyebb a vágyott otthon megteremtése, de fontos ügyelni arra, hogy ha nem áll otthon számolatlanul a pénz, és tudjuk magunkról, hogy szeretjük a változatosságot, akkor a burkolatokat, nagyobb bútorokat hosszú távra tervezzük meg, és csak a kisebb bútorokkal, tárgyakkal, dekorokkal, lakástextilekkel, esetleg világítótestekkel bolondítsuk meg a teret, mert ezeket időről időre könnyebben cserélhetjük. 

Végül pedig fontos megjegyezni még két dolgot. Az egyik, hogy ha nem ütközik elveinkkel, igyekezzünk minél több dolgot újrahasznosítani akár saját otthonunkból, akár pedig rokonainktól, barátainktól, bolhapiacról vagy webes felületekről. Vegyünk használtan, amit csak lehet, saját megunt dolgainkat pedig árusítsuk ki. A másik pedig, hogy jó, ha tudjuk, hogy a jó közérzethez nem csak a rendezett, harmonikus, jól megtervezett környezet járul hozzá, hanem a sok természetes fény is, tehát ha belefér a költségvetésbe, nyissunk a természet felé, tervezzünk be nagyobb vagy több ablakot, franciaerkélyt, tetőtéri ablakot vagy fénycsatornát. 

 

Írd meg hozzászólásban, hogy Te még mivel egészítenéd ki az ellenőrzőlistánkat!

 

Hujber-Nagy Aletta további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen a webcímen éred el:

www.hnadesign.hu


Ezt a bejegyzést 2021. április 26-án tettük közzé.