Ennél már nincs feljebb: irány a tetőtér!

A tetőterek sajátos atmoszférával bírnak: van egyfajta meghitt, kuckó-szerű hangulatuk. Talán éppen ezért sokan vannak, akik csak ilyen lakásban tudják elképzelni az életüket, de jó megoldás lehet akkor is, ha már meglévő otthonunkat bővítenénk ki.

Mielőtt belevágnánk, érdemes kikérni a helyi hatóságok szabályozását, hogy kiderüljön, van-e bármilyen jogi akadálya, hogy új lakóteret alakítsunk ki padlásterünkben. Ha nem változtatunk az épület beépített alapterületén és magasságán, akkor valószínűleg megússzuk engedélyezési eljárás nélkül, viszont a bővítés engedélyköteles lehet, amihez építész szakember bevonására is szükség lesz.

Mit bír el a tető?

A szerkezet átvizsgálásához érdemes kikérni a BMI Bramac szakembereinek tanácsát, akik egy díjmentes terepszemle után segíteni tudnak abban, hogy a beépítéshez szükséges-e statikus, vagy faanyag-védelmi szakember bevonása. Műszakilag ugyanis elsősorban a födém és a tetőszerkezet határozza meg, hogy felköltözhetünk-e a padlástérbe. A kérdések tisztázását követően javaslatot tesznek, hogyan válasszuk ki a szükséges anyagokat: tetőcserép, hőszigetelés, rendszertartozékok.

egyedi-furdoszoba-a-tetoterben

A tetőtér beépítésének előnyei

A tetőtér beépítésének rengeteg előnye van, és akár dolgozószoba, gyerekszoba, fürdő is kialakítható odafent. Ráadásul gyönyörű, világos helyiségeket kaphatunk, hiszen a tetőablakokon jellegüknél fogva a nap minden szakában csak úgy dől be a fény. 

A tetőtér másik pozitívuma, hogy javíthat a ház energiafelhasználásán is. A lakható padlástér kiépítése ugyanis szükségszerűen együtt jár a hőszigetelés javításával, így hosszú távon akár még spórolni is tudunk azzal, hogy egy új életteret alakítunk ki a felső szinten. A BMI Bramac Cool tetőrendszer különböző csomagjaival például már előre láthatjuk, hogy télen mennyire tartja bent, nyáron pedig kint a meleget az új tetőrendszerünk.

Hogyan rendezzük be?

Ezután következik a dolog talán legélvezetesebb része: kitalálni, hogyan rendezzük be házunk új szintjét. Nehezen lehet megkerülni, hogy egyedi gyártású bútorokkal rendezzük be a helyiségeket, és általánosságban elmondható, hogy a tetőtérben érdemes előnyben részesíteni az alacsonyabb bútorokat: kiválóan mutatnak itt a szép kanapék, íróasztalok, de a hagyományos méretű gardróbszekrénynek nem feltétlenül itt van a helye.

Bramac


Ezt a bejegyzést 2020. március 19-én tettük közzé.