Tetőablak kisokos: felső kilincses, alsó kilincses – melyik legyen?

A tetőtéri ablakok minden igényhez alkalmazkodnak, ha jól választasz. Természetesen mi is tudjuk, hogy ha építkezésről, házfelújításról van szó, annyi mindennel kell foglalkozni és annyi mindent fejben kell tartani, hogy az ablakok nyitási módja teljesen felesleges időpazarlásnak tűnhet. Első hallásra - tegyük hozzáPedig fontos, hogy jól válassz - azt is eláruljuk, miért! Ha kényelmet és jól működő tetőtéri ablakot szeretnél, olvass tovább! 

Lehet, hogy a ház vagy lakás gondosan meg van tervezve, de ennek ellenére elképzelhető, hogy az ablakok beépítési magasságára nem gondol senki. Pedig egy rossz magasságban beépített ablak és egy nem jól megválasztott kilincspozíció akár napi szintű bosszúságot is okozhat neked vagy a családnak. 

A tetőtéri ablakok több hasznos funkcióval ruházzák fel otthonodat. Beengedik a természetes fényt, biztosítják a levegőcserét, gondoskodnak a kilátásról és a környezettel való kapcsolatról. Ezek a funkciók akkor tudnak optimálisan teljesülni, ha a tetőforma és a szükséges üvegfelület ismeretében egyúttal megtervezed a tetőtéri ablak beépítési magasságát és mozgatásának módját is (nyitás-zárásszellőztetés). 

A legjobb, ha az ablaknál állva vagy mellette ülve is kilátsz rajtailletve semmilyen akadályba nem ütközik az alatta lévő tér használata.  

Nézd meg videónkat, melyben segítünk kiválasztani, hogy melyik a megfelelő VELUX tetőtéri ablak számodra! 

Innentől kezdve pedig már csak egy kis matekozás hiányzik és plusz rajzolgatás, majd egymás lemérése következik. 😊

Felső kilincses VELUX tetőtéri ablak

Felső kilincses billenő tetőtéri ablak  

  • Ezek a tetőtéri ablakok minden hasznos funkciót teljesítenek. (A VELUX tetőtéri ablakok választéka ezért épül már 78 éve erre az ablaktípusra.) 
  • Ebben az esetben az ablak beépítési magassága (a padló síkjától az ablak alsó éléig mért távolság) 90-130 cm közötti lehet, ideális megoldást jelent, ha nincs vagy alacsony a térdfal 
  • A kényelmes napi használat érdekében azonban figyelembe kell venned azoknak testmagasságát is, akik az ablakokat használni fogják. Érdemes ezt átgondolni, hogy mikor érik el testmagasságuktól függően könnyen a felső kilincset. A felső kilincs magassága például egy 155 cm magas nő számára kb. 190 cm körül, míg egy 185 cm magas férfi számára a kb. 220 cm körül lesz megfelelő.  

Alsó kilincses tetőtéri ablak 

  • Kézreálló, alul elhelyezett kilinccsel felszerelt tetőtéri ablakot válassz, ha magas a térdfal (és ezzel párhuzamosan alacsonyabb a tetőhajlás) 
  • Ebben az esetben az ablak beépítési magassága (a padló síkjától az ablak alsó éléig mért távolság) 130-150 cm közötti lehet. 
  • Itt már előfordulhat, hogy az ideálisnál magasabban lesz beépítve az ablak, azon ülve nem lehet kilátni. 

felső kilincses tetőtéri ablakok mellett szól az is, hogy az ablak alatti tér bútorozható, az ablakra szerelt külső és belső árnyékolók is kézzel mozgathatók, és az ablak funkcionalitása hosszú távon bővíthető: utólag elektromos vagy napelemes motorral távvezérlésűvé alakítható, így egyetlen gombnyomással nyitható-zárható. Igény esetén ezekre is gondolj a tervezésnél. 


Ezt a bejegyzést 2020. április 30-án tettük közzé.