Így teregess, hogy gyorsabban száradjanak meg a ruhák!

Az őszi, téli és kora tavaszi időszakban körülményesebb a teregetés. A száradó ruha látványa nem a legszebb éke a lakásnak, ahogy a szűkebb helyeken se túl kényelmes állandóan kerülgetni a szárítókötelet. Cikkünkben tippeket adunk hogyan és mikor teregess, hogy miharabb szárazak legyenek a ruhák és ne kelljen a párásodástól, penésztől tartani. Tarts velünk! 

Ne pakold tele a mosógépet! 

Minél több ruha van mosógépben, annál kevésbé fog tudni a centrifuga érvényesülni. Sőt mi több, a mosás koszeltávolító hatékonysága sem lesz 100%-os. Próbáld meg kevesebb ruhával, és ha szükséges, tegyél rá még egy centrifugázós kört! Ha a mosógép tele van, akkor a szárító is tele lesz, ami azt jelenti, hogy a levegőáramlása kevésbé lesz jó, ami miatt tovább tarthat a száradási idő.  

Mikorra időzítsd a mosást? 

Ha a kora reggeli órákban túlesel a mosáson, akkor napközben, a lakásba beszökő napfénynek és egész napos fűtésnek köszönhetően hamarabb száradnak meg a ruhák. Jó ötlet lehet olyankor is mosni, amikor tudod, hogy napokig kevesebbet lesztek otthon. Így a ruhák akkor fognak száradni, amikor ti valahol máshol töltitek az időt, így biztosan ritkábban kell kerülgetned és nézegetned őket.  

Hova tedd a szárítót? 

Tedd az ablak közelébe, hogy a bekacsintgató napsugarak gyorsabban szárítsák meg a ruhákat! Érdemes a szárítót forgatni, hogy a ruhákat több oldalról is érje a meleg. A szárítóval pedig kövesd a napfény mozgását, hogy minél tovább érje napsugár! Mivel általában a tetőtérben melegebb szokott lenni, így megfontolandó lehet ott fenn teregetni.  

Nem jó ötlet a radiátoron szárogatni 

Persze, ha alkalmanként egy-egy darab extra gyors száradása a cél, akkor bevethető. Máskor viszont kerüljük el a radiátoron történő szárítást, ugyanis ez jobban párásítja a levegőt, ami asztmához is vezethet. Ráadásul a fűtőtestet eltakarja, így a fűtési hatékonyság is romlik.  

Szellőztess rendszeresen!  

Rengeteg érvünk van a szellőztetés mellett. Egyrészt, ha belegondolsz, a kinti szellőztetés is légmozgással jár, amitől a ruhák sokkal frissebbek lesznek. Nincs ez másképp odabent sem. Rendszeres szellőztetéssel kicseréled a benti, elhasznált levegőt, amitől kevésbé lesznek áporodott szagúak a ruhák, sokkal inkább előjön a mosószer, öblítő és friss ruha illata. Másrészt pedig kutatások is kimutatták, hogy a beltéri szellőztetéssel sokat rontunk a levegő minőségén. Megnövekszik a levegő páratartalma, ami a légzőszerveinknek sem tesz túl jót, illetve egyenes út a penészgombák kialakulásának elterjedéséhez. Azokon a napokon, amikor benn teregetsz, nagyobb gonddal szellőztess, ahogy a teregetés előtt közvetlenül, úgy a száradás alatt és ruhák leszedése után is. 


Ezt a bejegyzést 2022. április 6-án tettük közzé.