Így válassz szőnyeget gyerekek és háziállatok mellé!

A család legnagyobb örömei a gyerekek és négylábú társaink. A túlcsorduló szeretetet néha egy kis bosszúság is fűszerezi, hiszen ezek a kiskópék úton-útfélen létezésük nyomait hagyják a lakáson. Cikkünkben körbejárjuk, milyen szőnyegeket érdemes választani melléjük, ami a biztonságukat és a te kényelmedet is szolgálják, hogy a tisztántartás miatt a legkevésbé fájjon a fejed.  

A parketta, járólap, laminált padló és úgy egyébként a szőnyeg nélküli felületek a legkönnyebben tisztán tarthatók, sajnos mindegyik csúszásveszélyes, és hidegebb időkben padlófűtés nélkül akár felfázáshoz is vezethetnek. A szőnyeg tehát nemcsak biztonsági és egészségügyi okokból megfontolandó kicsik és állatok mellé, de egyéb más hasznos funkciója is van. A tetőtéri szobákban például zajcsökkentő feladatokat is ellát. A babatalpak és tappancsok kopogása, leeső játékzuhatagok megtornáztathatják az alsó szinten pihenő vagy dolgozó felnőttek idegrendszerét. A szőnyeg tompítja a hangokat és megvédi a burkolatot a karmok és lepottyantó tárgyak karcolásától, felületi sérülésektől. 

Milyen anyagú szőnyeget válassz? 

A divatos puha, hosszú szőrű shaggy szőnyegeknek nehéz ellenállni, hiszen rendkívül puhák és kényelmesek, mégis nagyon nehéz ezeket tisztán tartani. Elnyelik a kisállat szőreit és minden más szennyeződést is. Porszívózni maga az átok, a folt is nehezebben szedhető ki, és a sok használattól kedvelt, puha felülete hamar megváltozik. Válassz inkább olyan rövidszőrű szőnyeget, amit a mosógépbe is be lehet dobni vagy legalábbis egyszerűen tisztán tartható. Sok bosszúságtól és sikálástól kímélheted meg magad és biztosítani tudod a gyerek mellé elvárt higiéniát!  

Milyen legyen a szőnyeg színe, mintája? 

A kutyák, macskák szőre leginkább a négylábú színével és mintájával megegyező textíliákon a legkevésbé szembetűnő. Értelemszerűen ezért a fekete, fehér, színátmenetes, barna, bézs és föld színek között érdemes körülnézned. Ha mindenképp színesebb darabot szeretnél, akkor sötétszőrű kisállatod mellé sötétebb, míg világosabb mellé világosabb árnyalatot válassz! Összességében viszont tartsd szem előtt, hogy világos szőnyegen jobban kidomborodnak a foltok, szennyeződések. Díszítést tekintve a sűrűbb, apróbb mintázatúak közül válogass, ezek optikailag jobban elnyelik a szőröket. 

Gyerekszobába olyan szín- és mintavilágút válassz, ami passzol a szoba stílusához! Tetőtéri gyerekszobáknál érdemes a sötétítő stílusával összecsengő szőnyeget keresni. A VELUX Gyerek Kollekció fényzáró rolói többféle színben és mintában kaphatók, ezeket nagyszerűen kiegészíti egy ugyanolyan színű vagy mintájú szőnyeg. Többek között a kicsik körében örök divat csillagok, autók és bolygók is megtalálhatók a mintatárban.  

Egyéb tulajdonságok 

A csúszásgátló szőnyegalátét, tapadószalag, ragasztott szélek elengedhetetlenek a biztonságos szőnyeghasználathoz. Hiszen a fogócska rettentő balesetveszélyes lehet, ha a kicsi elcsúszik a játék hevében, de a kutyusok labdajátékát is megzavarja a rosszul bevett kanyar okozta falig repülő szőnyeg. Utóbbiak kedvéért a rojtokat is célszerű kerülni, mert bár a kutya- és cicakarmok odáig vannak érte, hamar esztétikai gubancokat okozhat a játék.  

 

Neked milyen szőnyegpraktika vált be kicsik és négylábúk mellé? Írd meg nekünk! 

 


Ezt a bejegyzést 2024. július 1-jén tettük közzé.