Így varázsolj hangulatos nappalit a tető alatt!

Harminc-negyven évvel ezelőtt a tetőterek legtöbbször beépítetlenek maradtak. Napjainkban az esetek nagy részében azonban beépülnek és az alsóbb szinteket szolgálják ki. Általában alárendelt helyiségek vannak benne, úgy, mint hálószobák, fürdőszobák, gardrób. Előfordulhatnak azonban olyan esetek, amikor a nappali kerül a tetőtérbe. Nézzük meg, hogyan érdemes kialakítani és milyen praktikákkal lehet otthonosabbá tenni!


Előfordulhat, hogy a nappali is a tető alatt kap helyet. Ennek a következő okai lehetnek: például az a szint a napfényesebb, világosabb, vagy hogy egy lejtős telken a felső szintnek van kertkapcsolata, vagy éppenséggel az egész lakás a tetőtérben helyezkedik el.

Amennyiben a tetőtérbe kerül a nappali, és az épület már áll, nagyobb kihívás előtt állunk, mint új tervezésű otthon esetén. A feladat természetesen nem lehetetlen, de jól át kell gondolni, hogy a nappali, és a vele gyakran egy légtérbe kerülő étkező és konyha három funkciója hogyan töltse ki a teret, mi kerüljön a 190 cm magas fejtérrel rendelkező területekre, és mi az alacsonyabbakra.


Használjuk ki praktikusan a teret: tárolás

A 80-90 cm-es vagy annál alacsonyabb térdfallal rendelkező, ferde mennyezetes területekre jobban járunk, ha beépített szekrényeket, konyhapultot tervezünk, mert ha a kanapét vagy egyéb mobíliákat toljuk ezekre a helyekre, a bútorok mögött csak a por gyűlik majd, hiszen a szükséges fejtér miatt azokat nem tudjuk teljesen hátra tolni.

fenyes-tetoteri-nappali-112848-01-XXL


Tegyük világossá!

A minél tágasabb érzethez a falakat mindenképp fehérre érdemes festeni, de akár a padló is lehet fehér, vagy fehérített fa- vagy fahatású burkolat. Természetesen a fapadló, vagy a szürke padló, fal is trendi, de általában elmondható, hogy minél világosabb és semlegesebb színeket érdemes egy tetőtéri nappaliba választani.


Duplázd meg a fényt!

A tetőtéri ablakokat igyekezzünk párosával betervezni, hogy nappal minél több fényt tudjunk becsalogatni ebbe a térbe. Természetesen a fénytestek száma és erőssége is fontos tervezési feladat, továbbá a tükröződő felületek – tükör, fényes felületű bútorfrontok, padlóburkolat - is hozzásegítik ezt a helyiséget ahhoz, hogy minél tágasabbnak, világosabbnak tűnjön.


Tedd láthatóvá a gerendákat!

Nagyvonalú hatást érhetünk el, ha a fedélszék alatti teljes területet felhasználjuk, minden gerendát és tartószerkezeti elemet megmutatunk, és ha az oromfalat teljes egészében üvegből tervezzük, akkor a tér ki is tágul, vizuálisan megsokszorozódik.


Védd a nap fakító hatásától otthonodat árnyékolókkal!

Persze nem feledkezhetünk meg az árnyékolásról sem. A tetőtéri nappaliban ez különösen fontos, hiszen a nap erősebben tűz be ezekbe a helyiségekbe. Óvjuk meg az UV sugárzástól burkolatunkat, bútorainkat, az erős hőhatástól növényeinket, de ugyanakkor hasznosítsuk is a napsugarakat. A beözönlő fény közelébe tervezzünk olvasókuckót, hobbi- vagy dolgozósarkot.


Ne félj a kontrasztos színek használatától!

Ahhoz, hogy a helyiség ne váljon egyhangúvá, a semleges, érdemes kontrasztos színvilágot tervezni, a sötét és világos árnyalatok váltakozása ugyanis izgalmasabbá teszi a teret. Ha viszont csupa világos színt szeretnénk használni, akkor a fehér és semleges világosszürke hátterek elé jó megoldás lehet színes bútorokat, tárgyakat, dekorokat és persze növényeket is betervezni.

 

Extra tipp: Láttasd a múltat!

A néhai padlásterek, melyek közösségi térré változnak, elbírják az olyan dekorációs elemeket, melyek emlékeztetnek minket a tér korábbi állapotára. Lehetnek ezek a tárgyak fonott kosarak, faládák, cserépedények, terményes zsákok, mely utóbbiak akár durva szövésű textíliákban, függönyökben, szőnyegekben térhetnek vissza.

 

Hujber-Nagy Aletta további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen a webcímen éred el:

www.hnadesign.hu


Ezt a bejegyzést 2020. november 25-én tettük közzé.