Jön a baba, több hely kell: padlásból tetőtér

A babavárás időszaka rengeteg izgalmat és feladatot rejt magában. Ilyenkor nemcsak a várandósság körüli egészségügyi teendők kerülnek terítékre, hanem otthonunk is. Hiszen a kicsi érkezésével nemcsak a babaszobának kell helyet kialakítanunk, hanem egész életterünk újragondolást igényel. Költözzünk vagy maradjunk? Vetődik fel a kérdés. Sokan számításba se veszik ilyenkor a felfelé költözést, pedig a tetőtér kiváló alternatíva a lakótér kiterjesztésére. 

Érdemes fontolóra venni a felköltözést

A kicsi gondolata vagy érkezése életünk és otthonunk átszervezését is megtornáztatja. Ilyenkor gyakran felmerül a költözés gondolata, pedig a padlás rengeteg potenciált rejt magában. Főleg, ha vízszintesen nincs lehetőség a bővítésre, vagy csak a telekből lecsípett komoly területvesztéssel oldható meg. A tetőtér ilyenkor mentőötlet lehet, hiszen tárolás helyett a szobák átcsoportosítására vagy a gyerkőcbirodalom kialakítására is alkalmas. Az anyagiakat tekintve is érdemes fontolóra venni, ugyanis a tetőtér beépítésének négyzetméter költsége alacsonyabb, mint egy új ház megépítése. Na, de hogyan alakítsuk át otthonunkat, hogy alkalmas legyen a baba fogadására?

Helyiségek átcsoportosítása

Ha a padlás tetőtérré alakítása mellett döntünk, meg kell határoznunk, hogy ki vagy mi költözzön fel. Családonként és házanként eltérnek az igények és lehetőségek. A következőket érdemes átgondolni:
  • Babakuckó a tetőtérben: hosszú távon gondolkodva sok érv sorakoztatható fel a tetőtéri gyerekszoba mellett. Téves gondolat ugyanis, miszerint a gyerekszobának kell a legkisebbnek lennie. Egyrészt amíg pici a baba, a szülő is rengeteg időt tölt a gyerkőccel, akár mellette is kialakíthatja a hálószobát. Másrészt érdemes a gyerek cseperedésével a változó térigényét is figyelembe venni. Ha a tetőtér fekvése lehetővé teszi, hogy a gyerekszoba világos legyen, tehát dél-keleti, déli vagy dél-nyugati a tájolása, a természetes fény pozitív élettani hatásai további erős érvek a gyerekszoba felköltöztetése mellett. A lépcső biztonságossá tételével, fokozott biztonsági intézkedésekkel és zárható tetőtérrel nemcsak a szülők, de a gyerek privát szférája is egészségesen és veszélyek nélkül fenntartható. 
  • További szobák a tetőtérben: ha a család életterének a falak sem tudnak határt szabni és a konyha, a nappali, a babaszoba és a hálószoba is fontos színtere a mindennapoknak, érdemes a mellékszobákat felköltöztetni. A tetőtér tagolásával a gardrób, a vendégszoba és a dolgozószoba is kialakítható fenn.  Kisebb tetőtér esetén, amíg a pici több szülői felügyeletet igényel, a babaszoba lent is kialakítható egy szobacserével. Ha a gyerek már kezd elszigetelődni, idővel visszacserélhetők a szobák. 

    Ezt a bejegyzést 2020. március 13-án tettük közzé.