Kádár-kocka: előszoba utólagos beépítéssel

Valamikor úgy tanultam, hogy az ember otthona a lábtörlőnél kezdődik. Ez nagyjából azt jelenti, hogy otthonunkat nem a belső tér kialakításával, még csak nem is a házunk külsőjével reprezentáljuk igazán, hanem azzal a praktikus, sokszor elhanyagolt aprósággal, mint a lábtörlő. Azokkal az apró részletekkel, amikre igényes ember odafigyel. Ilyen részlet számomra a kilincs is, ami az első fizikai kapcsolatot jelenti ember és ház között, amennyiben a vizuális kapcsolatot most nem tekintjük annak. Az első érintés, tapintás, az első kis részlet. Ezek árulkodó jelek.

 

Az előszoba szerepe összetett. Egyrészt a fenti példa okán erről is elmondható, hogy a házba lépés utáni első élmény, azaz az első benyomás, ami alapvetően meghatározza az egész lakásról és annak tulajdonosáról alkotott véleményünket. Másrészt rendkívül fontos, praktikus helyiség, ami – ha jól működik – egyszerűsíti az életünket. Ha nem ilyen, akkor mindennapi bosszúságot okoz. Figyelj oda, amikor az előszobát tervezed, építed, mert annak mérete, formája, kialakítása, berendezése jó esetben felerősítheti a megérkezés, az otthonosság érzését, élményét. 

 

Nyilván voltál már olyan lakásban, ahol örültél, ha nem kellett sorszámot húzni, hogy ki milyen sorrendben léphet be, mert az előszoba mérete nem engedte a kényelmes megérkezést. Vagy mondjuk nem tudtál kényelmesen lepakolni, az utcai cipőt, kabátot levenni, nem találtad a tükröt, beszorultál. 

 

A Kádár-kocka esetében alapvetően kétféle megoldással találkozunk: vagy az előlépcsőn feljutást követően a „kocka” belsejébe lépünk, vagy már terepszinten, vagy az belsővé tett lépcsőn feljutva már eleve az előszobában vagyunk. Utóbbi esetben valószínű, hogy ez az előszoba egy későbbi beépítés eredménye, ugyanis az eredeti Kádár-kockáknál ez nem volt jellemző. 

 

Mit tehetsz, ha Te szeretnéd megtoldani egy előszobával szeretett „kockádat”? 

 

A legfontosabb, hogy erre fizikailag van lehetőséged. Mivel ez egy bővítés, ráadásul a nagy épülethez közvetlenül csatlakozó új épületrész lesz, így az alábbiakat kell figyelembe venned a tervezésnél és az építésnél:

  • Mérd fel jól az épület melletti előlépcsőt, és Építész segítségével tervezd meg, hogy ez az előtér elég tágas, a megérkezéshez kellemes méretű legyen! 
  • Ezután vizsgáld meg, hogy a telked megengedi-e ezt a bővítést, azaz nem csak fizikailag kell elférjen ez a toldalék a telken, hanem a helyi előírásoknak és beépítési paramétereknek is meg kell felelned! 
  • Találd ki, hogy miből építenéd: 
  • hagyományos fallal? 
  • szerelt, könnyű vagy üvegezett szerkezettel? 
  • Az új szerkezeti elemek (falak, tető) meglévő házadhoz csatlakozását okosan találd ki! 
  • Ezen szerkezeteket le kell támasztanod, tehát figyelned kell az alapozásra! 
  • Az új szerkezet másképp mozog majd, mint a régi házad, így fel kell készülnöd a csatlakozásoknál megjelenő repedésekre! 
  • Az előszoba jó esteben fűtött tér, így annak fűtését, szerkezeteinek hőszigetelését meg kell oldanod! 
  • Az eddigi előszobád, előtered belső helyiséggé változik, így annak szellőzése, bevilágítása másodlagos lesz. 
  • Ne tekintsd alárendelt helyiségnek, hiszen ide lépsz be, amikor hazamész! 

Páricsy Zoltán építészmérnök további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen webcímen éred el: https://www.paricsystudio.hu     


Ezt a bejegyzést 2022. július 30-án publikáltuk.