Kettő az egyben: kétszer akkora lakótér és tágas kert

Egyik legősibb vágyunk és igényünk, hogy legyen egy saját földterületünk és rajta egy házunk, amit otthonunknak nevezhetünk. De vajon merre terjeszkedjünk, hogy a család is kényelmesen elférjen és ideális méretű kertünk is legyen? Cikkünkben bemutatjuk, hogyan nyerhetsz plusz teret és óvhatod meg a kert méretét tetőtér-beépítéssel.

Egy kertes családi ház biztonságot ad és egyben szabadságot is, hiszen úgy alakíthatjuk környezetünket, ahogy nekünk tetszik. Építkezéskor az első lépés a telek kiválasztása: döntenünk kell a méretéről, formájáról, házunk alapterületéről. Ezek meghatározása során segítségünkre lehet két mutató: 

  • Zöldfelületi mutató, azaz a zöldfelület területének és a telek területének %-ban kifejezett aránya. 
  • Beépítési százalék, mely megmutatja, hogy a telek területéből végül mekkora helyet foglalhat el a házunk. Ez a terület a ház külső kerülete, tehát bruttó érték, a falakkal együtt értendő. A beépítési százalék általában 10-30% között mozog, mindenki törekszik ennek felső értékét, azaz a helyi építési szabályokban lefektetett lehetőséget teljesen kihasználni. Egy 15x50 (750) m2 méretű teleknél ez 75-225 m2 alapterületű házat jelenthet. 

Terjeszkedj felfelé! 

A ház teljes lakóterének tervezésekor érdemes ezeken a számokon túl gondolkodni. Nem biztos, hogy az alapterület növelése az ideális megoldás. Minél nagyobb alapterületű házat építünk, annál nagyobb zöldfelületről kell lemondanunk, pedig az egyik legfontosabb ok, ami miatt családi házba vágyunk, az maga a kert. A kert családi életünk és felüdülésünk, pihenésünk színtere. Otthont adhat kocsibeállónak, a kerti sütőnek, játszótérnek, konyhakertnek vagy virágoskertnek, ide telepíthetjük a kerti tavat, medencét vagy a szemet gyönyörködtető zöld gyepet, és itt játszhatunk házi kedvenceinkkel.  

Átgondolt tervezéssel a tágas lakótérről és kertről sem kell lemondanunk. A megoldás a tetőtér, mely által házunk adott alapterülete mellett a lakóteret csaknem megduplázhatjuk. Azért csak majdnem, mert a ferde síkok alatt nem tudunk minden m2-et „bejárni”, de bútorokkal praktikusan ki tudjuk használni a 190 cm magasság alatti területeket. A földszint és a tetőtér között a különböző funkciójú helyiségeket könnyű felosztani: lent a közösségi terek, fent a privát zónák kaphatnak helyet. Előző példánk alapján a 750 m2-es telken egy tetőteres ház összterülete 150-450 m2 is lehet. 


Ezt a bejegyzést 2020. február 12-én publikáltuk.