Kádár-kocka: mennyire szabhatjuk át az alaprajzot?

Teljesen logikus, hogy amikor át akarod alakítani, a magad személyére szeretnéd szabni a házad, módosítani kívánod annak alaprajzát. Ki ne akart volna nagyobb fürdőszobát, több hálót, esetleg lakóteret, ahol a nappali és a konyha, étkező egy közös térben van? Netán ezekhez egy jó teraszkapcsolatot, hogy a család vagy a vendégek kényelmesen élvezhessék a bent és kint együtt költött időt. Amikor a tér kinyílik, kényelmesen átjárhatóvá válik a ház. Vagy beépíteni a padlásteret, hogy a majdani tetőtérben a család hálószobái, intim terei sorakozzanak. Ebben a bejegyzésben ennek lehetőségeiről olvashatsz. 

 

Mindezek olyan módosítások, ahol a falakat, esetleg födémet, nyílászárókat is át akarod építeni, ki akarod cserélni. Igen, ez mind lehetséges. A Kádár-kocka, mint ház típus jellemzően logikus, értelmes alaprajzzal készült. Nincsenek benne felesleges terek, tobzódás, szinte puritán módon annyit ad, amennyit – az akkori korban – éppen elegendőnek és praktikusnak tartottak. A lényeg, hogy akkor, az építésekor általános életvitelhez igazítottan jól működött. Ma másképp akarunk élni. Ehhez más ház, más beosztású épület szükséges. 

De fontos tudnod, hogy vannak feltételei, néha akadályai az ilyen mértékű átépítéseknek. A teljesség igénye nélkül, csak néhány példát sorolok fel. 

A födém megvizsgálását (teherhordás iránya, szerkezet) követően el kell dönteni, mely falak teherhordó falak, melyek csak válaszfalak. Utóbbiakat gondos bontással meg lehet szüntetni, el lehet távolítani. A teherhordó falakat viszont korántsem javaslom elbontani. Helyzetfüggő, hogy milyen mértékben, de megnyitni, a már meglévő nyílásokat (ajtók, ablakok) szélesíteni vagy áthelyezni lehet, de ez a művelet tervezést, számítást igényel. Mindig figyelni kell arra, hogy egy adott elbontani kívánt falra mi támaszkodik. Ennek terhét továbbra is hordania kell valaminek, miközben lehet, hogy az eddigi tartószerkezetet épp bontani szeretnéd. Az alapelv az, hogy mielőtt bontasz, vizsgálódj, számolj és biztosítsd a terhek hordását, az épület stabilitását. 

Nagyon sokszor felmerül az igény, hogy csak a külső falakat hagyjuk meg, belül mindent tegyünk egyterűvé. A Kádár-kocka nem való erre. Ha mégis ilyen mértékű átalakítást szeretnél, számolnod kell azzal, hogy oly mértékben bontasz, hogy a megmaradó falak, szerkezetek – bontás közbeni vagy utólagos – megerősítése többe kerülhet, mint ha egy másik, inkább Neked való házat vettél volna, vagy építenél. 

Figyelj arra, hogy amikor elbontasz egy falat, vagy nyílást vágsz bele, nem csak a maradvány falvégeket, a födémet, hanem a padlót is pótolnod, javítanod kell. Tehát a falak nem csak a padlótól a mennyezetig tartanak, hanem a padlóburkolat alól futnak fel a szilárd födémig. Ezen szerkezeteket normális esetben nem látod, hiszen mind be van burkolva, de tudd, hogy léteznek. Amennyiben pincéd is van, a fenti műveletek még nagyobb odafigyelést igényelnek. 

 

De nem vagy egyedül, van építészed, statikusod, mindenki, aki az átalakítás megtervezéséhez kell. 

 

Páricsy Zoltán építészmérnök további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen webcímen éred el: https://www.paricsystudio.hu      

 


Ezt a bejegyzést 2023. 08. 11-én tettük közzé.