Kuckós-kreatív gyerekszoba kialakítása a gerendás tetőtérben

A tetőtér beépítésére rengeteg út és mód van. Ha a gyerekszoba mellett döntesz, mi maximálisan támogatunk. Egyrészt praktikus választás, másrészt a gyerekeknek is imponál a maga „bunkis”, sátrazós életérzésével, ahol elkülönülhetnek a felnőttek világától.  A gerendás tetőterek számtalan játékos megoldással kecsegtetnek a kicsiknek. 

Minek, hol legyen a helye? 

A ferde falfelülettől nem kell megijedni. Nyilván a tervezés-berendezés függ a tetőszögtől és falfelület nagyságától, de zegzugossága ellenére praktikusan felszerelhető. Mivel a gyerekszoba bútorai alacsonyabbak, így a ferde felület nem okoz gondot. A magasság helyett itt most a hosszúság legyen a kulcsszó! Funkcionalitás szempontjából is az alacsony szekrényeket, tárolókat és az ágyat érdemes a dőlt falfelülethez illeszteni.  

Milyen alapfeltételek teljesüljenek?  

Szigetelés mellett a szellőztetés és a sok napfény a gyerek egészséges fejlődésének táptalaja. A természetes fény mennyisége javíthatja a tér energiahatékonyságát. Az ablakok megnyitják a teret, növelik a komfortérzetet, ezért érdemes nagyobb figyelmet szentelni a nyílászárók kérdésének. Lakberendezés szempontjából, ha van olyan ablak, ami nem a ferde falon nyugszik, érdemes az asztalt ez elé helyezni. A tetőtérbe vezető útról se feledkezzünk meg: legyen biztonságos, és ne keltsen félelmet a gyerekben!  

Hogyan használjuk ki a gerendákat?  

  • Engedjünk a színek játékának!  A kiálló gerendák színeivel játékosabbá lehet tenni a teret. Egy világos árnyalatú fal sötétre pácolt gerendákkal kimondottan jó páros hálószobába, nappaliba, a gyerekszoba inkább a pasztell és élénk variációktól elevenedik meg igazán. Festhetünk rá mintákat, motívumokat is.  
  • Tegyük játékossá a hétköznapokat!  A magasabban elhelyezkedő, strapabíró darabokat a mindennapi játékba is bele lehet vonni. Függeszthetünk rá hintát, felakaszthatunk rá erre alkalmas széket vagy egy abroncsot, ami lényegében a hinta egy fiúsabb változata.  A bátrabbak kötéllétrát vagy gyűrűt, más tornaeszközöket is aggaszthatnak rá.   
  • Alapozzuk meg vele a szoba hangulatát!  Az alacsonyabban fekvő, vízszintes gerendák ötletes dekorelemek, ha családi, baráti fotókat akasztunk rá. A romantikusabb lelkületű gyerkőcök pedig a függőleges vagy vízszintes gerenda köré tekert fényfüzért fogják imádni.  
  • Használjuk ki funkcionálisan is! Az alacsonyabb gerendák, szélességüktől függően egyfajta polcként is használhatók. De akár polc alátámasztásnak sem rossz ötlet őket bevetni.   

Ezt a bejegyzést 2020. február 4-én tettük közzé.