Kádár-kocka felújítás a Nemzeti Mintaterv Katalógus segítségével

Egy korábbi bejegyzésünkben már bemutattuk, hogy a Nemzeti Mintaterv Katalógus kockaház felújításához is használható. Most nézzük meg egy konkrét példán keresztül, hogy hogyan tervezhetünk meg egy Kádár-kocka átalakítását az NMTK segítségével!

A Nemzeti Mintaterv Katalógus új épület építése és kockaház átalakítása során segíti a tervezést, az árkalkulációt és a kivitelezési folyamatot. Lássunk most egy gyakorlati példát, hogy egy kétgyerekes család milyen opciót választhat. 

Ahhoz, hogy a létszám alapján listázott találatokat nézhesd meg az NMTK oldalán, az épületkategóriánál kapcsold be a kockaház átalakítása szűrőt, majd a család szekciónál írd be a felnőttek és a gyerekek számát! Mi most a szemléltetéshez 2 felnőttre és 2 gyerekre szűrtünk, és a találatok közül az NMTK-081 mintatervet mutatjuk be.  

Ennél a példánál egy 4 szobás, 107 négyzetméter alapterületű épületet látunk. A család számára kényelmes élettér megteremtéséhez itt egyrészt az eredeti alaprajzot módosították, másrészt hozzáépítéssel bővítették. Az eredeti épületben 3 hálószoba (17,82 m2, 16,09 m2 és 13,6m2), valamint a fürdő (5,94m2), a WC (1,63 m2), a mosókonyha (3,22m2), az ezeket összekötő előtér (1,55m2) és a közlekedő (8,36m2) kaptak helyet. A kocka 68,2 négyzetméterét így teljesen ki is használták. Az új épületrészt, amiben az amerikai konyhás-étkezős nappali kapott helyet (összesen 33,15 négyzetméteren), egy közel 6 négyzetméteres előszobával kötötték össze, ami egyben a ház bejáratának is teret ad. A tervező, Sebestyén Sándor, 2 terasz lehetőséget is jelölt az alaprajzon. A szobákba nagy, panoráma ablakokat terveztek, melyekkel gondoskodtak a bevilágítás javításáról, azaz a természetes fény mennyiségének növeléséről. 

A költségek részletes kalkulálását itt találod, a lenti költségek menüre kattintva. 

Bontási munkálatra 2,72 millió forintot, szerkezetépítése 16,87 milliót, építészet, szakiparra 18,47 milliót, belsőépítészetre 920 ezer forintot, épületgépészetre 4,71 milliót, épületvillamosságra 3,44 milliót, külső munkálatokra pedig további 3,9 millió forintot kalkuláltak 2021-ben, így összesen a nettó bekerülési költséget 51 074 000 forintra becsülték akkor. 

A tervcsomag megrendeléséhez az érdeklődőknek rendelkeznie kell érvényes Felhasználási Szerződéssel - írják az NMTK oldalán. 

Ha a tervkeresés után belevágnál a projektbe, az oldalon lévő építészkeresővel megtalálhatod a szükséges szakembereket! 

A fenti példában egy horizontális házbővítésre mutattunk példát. Ha te inkább felfelé bővítenéd az épületet, nézd meg ezt a cikkünket: Rajzoljuk át egy Kádár-kocka alaprajzát! 

 


Ezt a bejegyzést 2023. április 2-án tettük közzé.