Egészségünk őrzője: a napfény és sötétség egyensúlya

A nappali fény és az éjjeli sötétség egyaránt kulcsfontosságú szerepet töltenek be egészségünk és jó közérzetünk fenntartásában. Hatással vannak hangulatunkra, biológiai folyamatainkra, koncentrációnkra, hatékonyságunkra. Nemcsak a munka, de magánéletünk területein is. 

Biológiai óránk beállításához a reggeli fény a legfontosabb viszonyítási pont. Növeli az éberségünket, ezáltal pedig jobb teljesítményt nyújthatunk a nap elején. A reggeltől kora estig minket érő, nagy mennyiségű napfény szabályozza az alvás/ébrenlét időzítésünket és az éberségünk mértékét; míg a kevesebb fény az este folyamán, valamint egy sötét szoba elősegíti a jó alvást éjszaka. Ha ezek a jó fényviszonyok nem adottak egy épületben, az később hatással lehet a lakók egészségére és anyagi terhet róhat az egyénekre, a társadalomra és a gazdaságra is. 

Hogyan hat a napfény a teljesítményre? 

Általános nézet, hogy egy fényes környezetben az ember éberebb és a napfény által jól megvilágított helyek általánosságban nagyobb népszerűségnek örvendenek a sötétebb, tompább fényű helyiségeknél. A napfény összefüggésben áll a jókedvvel, emelkedettebb közhangulattal és szemeinket is kevésbé erőltetjük világos környezetben.  

Megfigyelték, hogy irodai, kereskedelmi és ipari dolgozók teljesítménye és produktivitása is növekedhet a fényviszonyok javításával. Bizonyos vállalatok a munkavállalóik hatékonyságának 15%-os növekedésére lettek figyelmesek, miután új épületbe költöztek, jobb fényviszonyok közé, ami jelentős anyagi haszonnal járt a cégek számára. Egy másik tanulmány arra mutatott rá, hogy a látási viszonyokkal való elégedettség (mind a természetes, mind a mesterséges fény tekintetében) hozzájárul a környezet elégedettségéhez, ezáltal pedig a munkához való pozitív hozzáállást is segíti.  

A tanulmányokból az is kiderül, hogy a napsütötte környezet a tanulás hatékonyságát is támogatja. Egy világosabb osztályterem tanulói 7-18%-kal jobb eredményeket értek el ugyanazon a teszten, mint egy kevesebb ablakkal vagy rosszabb fényviszonyokkal rendelkező osztályterem diákjai. 

Milyen előnyei vannak még a nagyobb fénymennyiségnek? 

Bár nincs bizonyított adat arra, hogy pontosan mennyi is az alapvetően szükséges fénymennyiség, de világosan látszik, hogy ez az érték magasabb, mint, amit a belső terekre vonatkozó szabályok és előírások említenek. A tanulmányok szerint a több fény az emberekben pozitív érzéseket kelt, életvidámabbak emiatt, valamint javítja a hangulatot. Megfigyelték azt is, hogy a társadalmi interakciók során, 1000 lux mellett jóval közreműködőbbé válnak az emberek, és kevesebb a veszekedés is.  

A cikk olvasása során kérdés merült fel benned? Tedd fel bátran kommentben!


Ezt a bejegyzést 2020. október 6-án publikáltuk.