Készülj velünk a télre: Varázsolj meghitt hangulatot otthonodban!

A tél talán a leghangulatosabb évszak. Ez az évnek az az időszaka, amikor bekuckózunk otthonunkba, kényelmet és menedéket keresve a zord hidegtől. De ahhoz, hogy igazán élvezhesd a téli csodaországot, érdemes felkészítened otthonodat a hideg évszakra. Ebben a blogbejegyzésben megosztunk néhány tippet, amelyek segítségével nemcsak kényelmes mentsvárat teremthetsz otthonodból, de még a fűtésszámlán is spórolhatsz!

 

Mielőtt belevetnéd magad abba, hogy otthonodat a télre hangold, megosztunk veled néhány általános tippet, melyeket szintén érdemes megszívlelned. Lássuk! 

 

Ellenőrizd a kazánt! 

Már a fűtésszezon előtt érdemes átnézetned a kazánt, hogy meggyőződhess róla, biztonságosan és hatékonyan működik. Ráadásul ilyenkor még kisebb a várólista, hamarabb érkezik a szakértő segítség. Érdemes egyébként rendszeresen ellenőrizni, szükség esetén cserélni az alkatrészeket a megfelelő üzemelés érdekében.  

Vizsgáld át a kandallót! 

Ha azon szerencsések közé tartozol, akik a kandallóban pattogó tűz kíséretében vészelhetik át a telet, ajánlatos ellenőriztetni, illetve kitakarítani, így biztonsággal használhatod. 

Tárazz be a nélkülözhetetlen téli kiegészítőkből! 

A tél elengedhetetlen kellékeiből is érdemes bespájzolni, ilyen lehet például csúszásmenetesítést szolgáló só, amivel biztonsággal elhagyhatod otthonod, a puha, meleg takaró és plüsspárnák a kanapéhoz. 

Fordítsd meg a mennyezeti ventilátor irányát 

Állítsd át a mennyezeti ventilátor(oka)t, hogy az óramutató járásával megegyező irányban forogjanak, alacsony sebességgel. Így a meleg levegőt egyenletesen oszlathatod el a szobában. 
 

Most pedig térjünk a téli felkészülés praktikus lépéseire! 

 

Tetőablakok 

A tetőablakok extra mennyiségű természetes fényt eresztenek be és páratlan tágas hatást teremtenek. Így készítsd fel őket a hideg hónapokra: 

1. Vizsgáld meg a réseket! 

Ellenőrizd, hogy a szigetelés ép-e és elzárja otthonodat a kinti hőmérséklettől, nincs-e szivárgásra utaló jel a tetőablak körül! Minden rést vagy repedést le kell zárni a huzat elkerülése érdekében. Ha ablakaid rossz állapotban vannak, még mindig nem késő kicserélni: egy szakember kevesebb mint egy nap alatt kicserélheti VELUX tetőtéri ablakaidat. 

teli-otthon-ID10089460_517031-01_living-room-winter-fcm-spb-lovely-latte-02

2. Válts szigetelt redőnyökre! 

Most következik a szakértői tippünk: A tetőtéri ablakokra szerelt redőny nem csak komfortérzetet ad, hanem extra szigetelőréteget is biztosít. Napközben húzd fel, hogy a Nap melege eláraszthassa a teret, éjszaka pedig engedd le, hogy távol tartsa a hideget. 

 

Tetők 

A jól karbantartott tető elengedhetetlen a tökéletes téli hangulathoz. Ezekre ügyelj: 

  • Tisztítsd meg az ereszcsatornákat: Távolítsd el a leveleket és a törmeléket az ereszcsatornákról, hogy elkerüld a jég- és hótorlaszokat. Így megelőzheted, hogy a víz kárt tegyen a tetődben.  
  • Vizsgáld meg az esetleges sérülés(eke)t: Keresd meg a sérült vagy hiányzó zsindelyeket, és szükség szerint cseréld ki azokat a szivárgások elkerülése érdekében. 
  • Gondoskodj a szigetelésről: Ha a tetőtér nincs megfelelően szigetelve, fontold meg az utólagos  szigetelést! A jólszigetelt tetőtér melegen tartja otthonodat és csökkentheti a fűtési költségeket. 

 

teli-idill-id10123359 

Legyen a tél a pihenés, az elmélkedés, tervezgetés, és a komfortos otthoni kuckózás évszaka! Ha követed a fenti tippeket, és az olyan kulcsfontosságú területek karbantartására összpontosítasz, mint a tetőablakok, a tető és tetőtér, hangulatos mentsvárat teremthetsz otthonodban télen is. Ne felejtsd el a szigetelt redőnyök varázsát: nemcsak javítják a hőszigetelést, hanem lehetővé teszik, hogy a Nap sugárzó hője átjárja a teret. Fogadd a téli szezont felkészülten!  

 


Ezt a bejegyzést 2023. november 3-án tettük közzé.