Mit tehetsz a VELUX tetőablakok állapotának megóvásáért?

Ha otthonodat tetőablakokkal ékesíted, nemcsak a természetes fény mennyiségét növeled általuk, hanem az esztétikus megjelenésről is gondoskodsz. Gyártóként a VELUX vállalat kiváló minőségű termékeket kínál, amelyek akár évtizedekig biztosíthatják az imént felsoroltakat. A megfelelő működésük és hosszú élettartamuk megőrzéséhez azonban elengedhetetlen a megfelelő ápolás és karbantartás. Mai bejegyzésünkben ennek csínját-bínját áruljuk el.

  

Kövesd a tisztítási útmutatónkat! 

Ne álljon a szikrázó napsütés útjába semmilyen szennyeződés vagy a por! Engedd be a napfényt a szép és tiszta tetőablakokon! Mit, milyen sorrendben végezz el? 

  • Kezdésként egy puha kefével vagy kefés porszívófejjel távolítsd el a port és a nagyobb szennyeződéseket, mint például a leveleket vagy pókhálót a tetőablakok külső és belső felületéről. A legtöbb VELUX tetőtéri ablak forgatható, így a külső felület is könnyen tisztítható.  
  • Készíts egy vödörbe enyhe oldatot egy kis víz és szappan vagy mosószer keverékéből! 
  • Az oldattal nedvesíts be egy puha szivacsot vagy rongyot, majd mosd át vele a tetőablak külső és belső felületeit!  
  • Ne feledkezz meg az öblítésről! Cserélj szivacsot vagy rongyot, és mártsd be tiszta vízbe! A vizes ronggyal mosd át alaposan a felületeket és távolítsd el a mosószermaradványokat!  
  • Makacs foltok vagy szennyeződések esetén használhatsz nem súroló hatású, kifejezetten üvegfelületekre kifejlesztett tisztítószert is. Kerüld az erős vegyszerek és dörzsölő anyagok használatát, mert ezek károsíthatják az üveget és az ablakkeretet is!  
  • Tiszta, száraz ruhával töröld szárazra a felületeket, ezzel cseppmentes lesz a megtisztított felület! 

tetoablak-karbantartas-ID10090840_138413-01-XXL  

Alakíts ki rutint a rendszeres ellenőrzéshez! 

A tetőablakokat - és a tetőt is - évszakváltáskor, heves esőzések vagy viharok után érdemes mindig ellenőrizni. Mi mindent célszerű rendszeresen megvizsgálnod? Mutatjuk: 

  • Látsz-e bármilyen sérülést, repedést, szivárgást/ázást vagy páralecsapódás? 
  • Mi a helyzet a tetőablakok tömítéseivel, alkatrészeivel? Bizonyosodj meg arról, hogy ezek is épek és sérülésmentesek! 
  • A tetőablak környezetében található-e a tetőn bármi az alábbiak közül, ami elzárhatja a vízelvezetést és így a víz – vagy akár hó – felhalmozódását okozhatja: 
    • levelek, 
    • ágak, 
    • vagy egyéb szennyeződés.
      Ezeket mindig távolítsd el! 

 tetoablak-ellenorzese-ID10170968_ID10043183_118977-01-XXL_crop 

Ne hagyd ki a szezonális karbantartást! 

Az előzőekben megismerteken túl konkrét teendőid is vannak, amiket könnyen elvégezhetsz. És ha ezekre rendszeresen ügyelsz, elnyújthatod tetőablakaid élettartamát! 

  • Beszivárog a víz vagy a levegő a keret felől? Újítsd meg a tömítést, szigetelést! 
  • Az ablakok zsanérjai, mozgó alkatrészei, fogantyúi megfelelően működnek? Szükség szerint vigyél fel kis mennyiségű szilikon alapú kenőanyagot ezekre!   
  • A fa ablakokat érdemes újra lelakkozni bizonyos időközönként, hogy megőrizzék ellenálló képességüket az időjárással szemben! 

  

A megfelelő tisztítás és karbantartás elengedhetetlen a VELUX tetőablakok szépségének és kifogástalan működésének megőrzéséhez. Ha rendszeresen követed ezeket az egyszerű lépéseket, biztosíthatod tetőablakaid optimális állapotát. Ezzel egyúttal a zavartalan szellőztetésről és kilátásról is gondoskodsz, és persze a beáramló természetes fényről is, mindezek pedig a kényelmeteket szolgálják. Ügyelj arra, hogy mindig kíméletesen tisztítsd az ablakokat, és kerüld a durva vegyszereket, súrolóanyagokat, amelyek károsíthatják az üveget vagy a keretet! 

 


Ezt a bejegyzést 2024. március 18-án tettük közzé. 

 

Még több tippért olvasd el kapcsolódó bejegyzéseinket!