Ki jogosult a csökkentett közjegyzői díjakra?

A banki ügyintézés mellett több hivatalos dokumentumra is szükség van egyes hitelek, kedvezmények igénylésekor. Jó hír, hogy 2021-től a közjegyzői okirat költségei csökkentek bizonyos esetekben. Lássuk, hogy mely hitelekre, támogatásokra és kiknek jár ez a lehetőség.

Ahhoz, hogy lakáshitelhez jussunk, közjegyzői okiratra is szükség van, ennek pedig van egy nem is olyan elhanyagolható díja.  2021-től viszont az otthonteremtési kedvezményben részt vevő hitelek mellett más lakáscélú hitelkonstrukciók igénylői is jogosultakká válnak a csökkentett közjegyzői okirat költségére.  

Ha ezeknek a hiteleknek valamelyikét igényled, akkor rád is vonatkozik a kedvezmény: 

- Otthonteremtési kamattámogatott hitel 

- CSOK-hitel  

- Támogatott otthonfelújítási hitel 

- Fiatalok és többgyerekes családok támogatott lakáscélú kölcsöne 

Minden CSOK-ot igénylő élhet a csökkentett közjegyzői díjjal? 

Nem. Bár a CSOK nem feltétele az összes hitelnek, amit felsoroltunk, az egy gyerekre igényelt CSOK-os családok nem vehetik fel a CSOK-hitelt. Így ők piaci lakáshitellel tudnak élni, amire sajnos nem jár a kedvezmény.   

Mennyi az annyi? 

A közjegyzői díj akár 55-65%-kal is csökkenthető. Azoknak a gyermeket váró vagy nevelő családoknak, akik az Otthonteremtési program keretein belül CSOK-hitelt vagy otthonfelújítási kölcsönt igényelnek, a közokiratba foglalás és a kiadományozás együttes költsége 20 ezer Ft-ban maximalizálódik.  

A közjegyző munkadíja, költségátalány, készkiadás díja és elektronikus hiteles kiadmány benne foglaltatik ebben a díjban, de az ezen felül kért szolgáltatásokért plusz költségeket számolhatnak fel. Ilyen extra kiadás, ha a közokirattal kapcsolatos eljárás külső helyszínen történik, illetve ha nem hétköznap, munkaidőben kell elkészítenie a közjegyzőnek. Ilyen esetekben 50%-os felárral kell számolni.  

Milyen egyéb feltételeknek kell megfelelni?  

A csökkentett díj feltétele a fenti felsorolt négy hitelforma valamelyike, melyeknek igénylése már önmagában magában foglalja a kritériumokat. Ebben a cikkünkben bemutattuk, hogy kik igényelhetik a CSOK-hitelt. 

Cikkünk megírásához ez és ez a cikk volt a segítségünkre.   


Ezt a bejegyzést 2022. április 10-én tettük közzé.