Mi kaphat helyet a Kádár-kocka tetőterében?

Lényegében bármi - vághatnánk rá a választ a fenti kérdésre. De persze ezt a „bármit” azért több tényező is befolyásolja. Ebben a bejegyzésben ezekből elevenítjük fel a legalapvetőbbeket, utána pedig felsorakoztatjuk a javaslatainkat, hogy választ is adjunk a címre.

Talán az egyik meghatározó tényező a födémek állapota és teherbírása. Szándékosan használtunk többesszámot, hiszen nemcsak a földszint feletti födémet kell megvizsgálni, hanem a pince felettit, amennyiben van – természetesen. Ehhez kapcsolódóan 2 korábbi bejegyzésünket ajánljuk figyelmedbe, olvasd el A födémmegerősítés lehetőségei a Kádár-kockában és a Födémek és lépcsők a Kádár-kockában cikkeinket! 

A födém mellett a tető is kulcskérdés: maradhat a régi vagy újat kell építeni? A tető állapotán túl például a formája is hatással van a tetőtér beépítésére és a helykihasználásra egyaránt. A forma ugyanis meghatározza a belmagasságot, így a hasznos alapterületet is. Ezek átgondolása mind megelőzik azt, hogy egyáltalán megtervezd, milyen, mekkora és hány helyiség kaphat fent helyet. Az új tető mellett szól, hogy így lehetőséged adódik térdfalakat építeni. Ha van térdfal, maximalizálhatod a tetőtér hasznos alapterületét. De mi a térdfal? Az elnevezés arra utal, hogy alacsony, „térdmagasságú” falról beszélünk. Ez a tető ferde falsíkja alatt futó merőleges falfelület. Feladata, hogy a tetőszerkezetet megemelje, így a tető ahelyett, hogy közvetlenül a zárófödémből indulna, innen kezdődhet.  

A tetőtér beépítéséhez az is nélkülözhetetlen, hogy felmérd a tető és a födém szigetelésének állapotát, javításának lehetőségeit, és a tetőablakok elhelyezésének lehetőségét. Az előzőek felsoroltakkal, a tetőtérbe bejutó természetes fény megtervezésével, a fűtés korszerűsítésével és a tér újrafelosztásával kényelmes, otthonos és energiahatékony és modern környezetet alakíthatunk ki a tetőtérből. 

Ha mindezek után elvégezhető a tetőtér beépítése, akkor már csak a képzeletedet kell elővenni. Kérdés persze, hogy milyen a földszint tagolása, milyen helyiségek vannak lent, na meg persze mekkora lett a tetőtér, és milyen igényeitek vannak. Ha lent a funkcionális helyiségek mellett hálószoba is létesült, akkor a tetőtér lehet a gyerekek birodalma. Praktikus számukra egy tetőtéri fürdőszobát is kialakítani, így a lentiben kisebb lesz a tumultus, nem kell egymásra várni.  

Amennyiben van hely a gyerekszobán/szobákon túl további hálószoba kialakítására, érdemes a szülői hálót is felköltöztetni, lent pedig vagy megnövelni a funkcionális terek méretét, vagy egy vendégszobát és/vagy dolgozószobát kialakítani. Ha azonban a szülők szeretnék intimitásukat megőrizni, akkor maradhatnak ők a földszinten, és fent lehet kialakítani a plusz helyiséget.  

Amit még szintén átfontolandó, hogy szeretnél-e elkülönített mosókonyhát kialakítani. Ha ugyanis a gardróbok, ruhásszekrények, hálószobák a tetőtérben kaptak helyet, továbbá fürdőszoba is került a tető alá, akkor várhatóan a szennyes nagyobb része is az emeleten köt ki. Erről részletesebben itt olvashatsz: Mosókonyha a tetőtérben 

A cikkünk végéhez érve láthatod, hogy lényegében bármit megálmodhatsz fentre, viszont a megvalósításának vannak feltételei. 

 


Ezt a bejegyzést 2024. január 25-én tettük közzé. 

 

Kapcsolódó bejegyzéseink: