Kockaház-kisokos – 2. rész

A kockaház, vagy más néven Kádár-kocka az ország talán legismertebb családiház-típusa. Persze ezzel már biztosan tisztában vagy, ha olvastad Kockaház-kisokosunk 1. részét. Előző bejegyzésünkben lefektettük a kockaházak alapjait, de tartogattunk még néhány érdekes információt, amelyekkel nem árt, ha tisztában vagy.

 

Miért szorul a legtöbb kockaház eredeti teteje felújításra? 

Ahogy egy modern tetőrendszer is sok funkcióval bír, úgy a felújítás okai is összetettek lehetnek. Az első szempont mindig a biztonság. Egy akár ötven éves tető – különösen megfelelő karbantartás hiányában – már nem garancia a teljes körű védelemre. Előfordulhat beázás és ennek nyomán a falak vizesedése, penészesedése vagy a tartószerkezetek elgyengüléseA modern tetőrendszerek ráadásul ellenállnak aextrém időjárási körülményeknek is. Nem utolsó sorban a megfelelő szigeteléstechnikával és gépészettel ellátott tetővel jelentős fűtési és hűtési energiát takaríthatunk meg, napelemek beépítésével pedig az áramszükségletet fedezhetjük megújuló forrásokból. Sokszor persze csak az esztétikai és értéknövelési szempontok is elég nyomós érvet szolgáltatnak a régi tető felújításához. 

Szükség van a tető felújításához engedélyezére, tervezőre, statikusra? 

A jog szerint amennyiben a tető szerkezete (mérete, formája) nem változik, nem kötelező engedélyt kérni a munkákra. Ám a megfelelő szaktudás nem nélkülözhető, így különösen tetőtérbeépítés esetén mindenképp szükséges statikai vizsgálatokat végezni és építészeti tervet készíttetni – nem lesz elég az ács vagy tetőfedő szakvéleménye és munkája. 

Mire kell figyelni csak a fedés cseréje esetén? 

A fedés cseréjéhez szükséges munkák felméréséhez jól jöhet egy ács segítsége, ám ha új tetőszerkezet készül és szükség lesz koszorú építésére is, akkor kőművest is be kell vonni. Padlástér beépítése nélküli héjazat cseréjénél új tetőfólia is kerül a házra. Fontos megvizsgálni a meglévő födém felépítését páratechnikai szempontból, ellenkező esetben komoly problémákkal szembesülhetünk már rövid távon is. 

Milyen cserép kerülhet egy kockaház tetejére? 

Az eddigiek sokszor láthatatlan részeit alkották a háznak, a fedés azonban alapvető hatással van az otthonunk esztétikájára. Az, hogy milyen tetőcserép kerüljön a házra, részben esztétikai, részben funkcionális kérdés. Előbbinél a forma és persze a szín dominálutóbbinál viszont a felületkezelésnek van kiemelt szerepe. Mivel a kockaházak tetőhajlásszöge általában 35 fok felett van, sík és hullámos kialakítású tetőcserép egyaránt választható rájuk. 

Mi mindenre lesz még szükség a tetőcserépen túl? 

Ha tetőről van szó, érdemes mindig rendszerben gondolkodni, hiszen egy biztonságos és időtálló tető sokkal több, mint a tetőcserepek összessége. Számos kiegészítőre és rendszerelemre van szükség, melyek együttesen határozzák meg a tető komfortját, funkcionalitását, felszereltségét. 

 

Ne feledd: jó tervekkel és gondos munkával egy kockaházból a mai igényeknek megfelelő, modern családi ház válhat. Következő bejegyzésünkben erre hozunk egy kiváló példát! 

 

bramac-tetorendszer-felujitas-banner


Ezt a bejegyzést 2021. május 31-én publikáltuk.