Konténerházak: környezettudatos és gazdaságos otthonmegoldások

Az elmúlt évek ugrásszerű ingatlanpiaci áremelkedése sok leendő házvásárlót késztetett alternatív otthonmegoldások felkutatására. A konténerházaknak, acélszerkezetes házaknak más kontinenseken régi hagyománya van. Itthon kevesebben mernek nyitni feléjük, pedig rendkívül gazdaságos és környezetbarát megoldások. 

Ha Te is most ismerkedsz még a konténerház fogalmával, akkor jó helyen jársz. Bejegyzésünkben bevezetünk a konténerházak világába. 

Mit jelent a konténerház?  

A konténerházra ma már gyűjfogalomként tekinthetünkEzek a szállítmányozásban használt konténerekből összerakott házakat jelentik kezdve az alapkonténerektől egészen az extra kiegészítésekig. Ezek a konténerelemek tetszés és igény szerint "összelegózhatók", egymás alá-fölé vagy mellé pakolhatok, egymásba nyithatók vagy átjárókkal és egyéb megoldásokkal összeköthetők. Sok vállalkozó nem áll meg az alap konténerházak gyártásánál, azokat plusz kiegészítő szigeteléssel és anyagokkal értékesíti.  

Kik és miért választanak konténerházat?  

Leginkább azok, akik gazdaságosabban és környezettudatosabban szeretnének építkezni. Egy ilyen épület kivitelezési költsége közel fele egy hagyományos technikával épült házénak, ökológiai lábnyomuk pedig sokkal kisebb. Ezek a házak ugyanis újrahasznosításból születnek: már meglévő, nem használt konténereket használnak fel hozzáSokan választják gyors felépíthetősége miatt is: akár pár hét alatt elkészülnek ezek a házak.  

Miben különbözik a hagyományos építészeti megoldásoktól? 

A külső megjelenést, felépítés idejét, árát, környezettudatosságát már említettük, az alapanyag pedig ez esetben az acél.  Nem kell félni tőle, egy rendkívül strapabíró anyagról van szó. Európát kivéve a világ többi tájain népszerű és régóta használt építkezési mód. Ha mind a négy évszakban szeretnénk lakóházként használni, akkor mindenképp kalkulálnunk kell hozzá plusz hőszigetelést. A nyári hónapokban pedig szükség lesz a klímára. Fűtési szempontból elektromos fűtéssel kell számolni. Bár sajnos a hagyományosan épült házaknál is gyakori és visszatérő probléma a penész, a konténerházak sem kivételek ez alól. Ezért nagyon fontos a ház szellőztetésének megoldása. Az olyan megoldások, mint a VELUX INTEGRA® automata esőérzékelővel és szellőztetővel ellátott nyílászárók nemcsak intelligensen, de esztétikusan oldják meg a szellőztetést.  

Lapostetős ablak automata szellőztetővel

Miért szeretnek bele egyre többen? 

Az anyagi és környezetvédelmi dimenziókon túl modern megjelenése és személyre szabott kialakítása teszi sokak számára ellenálhatatlanná. Tágas terek, széles és magas ablakfelületek, csillagos égbolt, szögletes külső formavilág. Mivel ezek alapesetben nyílászáró nélküliek, így szabad kezet kapunk a tervezésnél. lapostetős épületeket, mint amilyenek a konténerházak is, a VELUX fix és nyitható lapostetős felülvilágítók világosabbá teszik. Míg nappal a napfényt engedik be, úgy éjszaka a csillagos égbolt látványában gyönyörködhetünk. 


Ezt a bejegyzést 2021. január 24-én publikáltuk.