Hogyan lehetünk környezettudatosak a lakás- vagy házfelújítás során?

Egyre elterjedtebb a környezettudatos törekvés az építkezések/felújítások során. Főleg az építés és bontás, illetve az átalakítás és megőrzés esetén kerül elő. Nézzük meg, milyen döntések és tettek által támogathatjuk ezt az irányt! 

 

Teljes bontás helyett például választhatunk részleges bontást is, törekedhetünk a menthető újrahasznosítására, felhasználására is.  Ugyanis a bontást követően a törmelék elszállításáról és a megfelelő telepen való leadásáról nekünk kell gondoskodni. Márpedig egy ház elbontása során rengeteg hulladék - sok esetben nem újrahasznosítható és nem lebomló szemét - keletkezik. Ezek ráadásul olykor kifejezetten veszélyes hulladékok, gondoljunk csak az azbeszt tartalmú palatetőre. 

A veszélyes hulladékok elszállítása és lerakata a környezeti terhelésen túl jelentősen növeli a költségeinket is. Ugyanakkor ez nem megspórolható, hiszen a pala szakszerűtlen eltávolítása, tárolása és egyéni módon megoldott elszállíttatása súlyos bírsággal járhat. A bontás további hátránya, hogy nagy zajjal, porral jár és persze sokba kerül. Tehát érdemes a megfelelő szakemberekkel megvizsgálni a rendelkezésre álló alapokat, és átgondolni, hogy hogyan menthetjük meg a jóállapotú, használható részeket, minél kevesebb zajt, port, szemetet, fuvarozási köröket és indokolatlan plusz költséget generálva. 

Ha számodra is fontos a környezet és szeretteid védelme, megszívlelendő irányzat lehet számodra az is, hogy a házon belül is környezetbarát dolgokkal vedd körül magatokat.  Amikor bútort vagy dekor tárgyakat, gyerekjátékokat választasz, keresd az alacsony VOC* tartalmú darabokat. Ezekben ugyanis a kipárolgó toxinok mennyisége minimális. Válaszd inkább az organikus, természetes anyagokat és az ezekből készült tárgyakat! Ezek a kő, fa, bambusz, rattan, agyag, len, juta, pamut, gyapjú, melyekre kizárólag vízbázisú, környezetbarát felületkezelő anyagot és festéket használjunk. Ha a takarónkkal tovább nyújtózhatunk, akkor pedig inkább a természetes felületkezelésű, tömör fa bútorokkal vegyük körül magunkat!  Viszont, ha ez nem lehetséges, figyeljük az anyagok VOC tartalmát a vásárláskor! 

Az eddig felsoroltak mellett érdemes nem az éppen aktuálisan felkapott trendeknek megfelelően választani például burkolatokat, amiket 4-5 év múlva már ódivatúnak éreznénk és lecserélnénk. Inkább időtálló klasszikusokat keressünk, amik hosszú távon kiszolgálnak bennünket. Ettől függetlenül a kisebb dekorációs tárgyak vagy textilek lehetnek trendi kiegészítői a lakásnak.  

Mellőzzük az eldobhatót, inkább a jó minőségre törekedjünk, ami hosszú évekig, akár évtizedekig kitart! 

 

*:VOC - Volatile Organic Compounds, magyarul illékony szerves vegyületek. Ezek forrása sokféle lehet, például festékek, lakkok, ragasztók, műanyagok szerves oldószereinek kipárolgása (pl. műanyag játékok), formaldehidek, elsősorban bútorzatból, parkettából, belsőépítészeti fa-anyagokból stb." Forrás: https://szellozes.info/hovisszanyeros-szellozteto-tudastar/a-lakas-levegoje/levegominoseg-voc-szerint 

 


Ezt a bejegyzést 2023. március 11-én tettük közzé.