Lehelj életet növények segítségével a tetőtéri fürdőszobába!

Pár éve még furcsán néztünk azokra a fürdőszobákra, ahol növények is helyet kaptak, pedig bizonyos fajtáknak a párás helyiség a kánaán. A zöld levelek trópusi oázisba öltöztetik a fürdőt, tisztítják a beltéri levegőt. Testünknek-lelkünknek is jól esik látványuk, ráadásul pont abban a környezetben találkozhatunk velük, ahol közel kerülünk természetes önmagunkhoz, ahol tisztulunk, lelassulunk. 

 

Mire van szükségük a fürdőszobai növényeknek a tetőtérben?  

Bizonyos fajták többnyire beérik a párával, de összességében minden fajtának szüksége van a napfényre. Kinek jobban, kinek kevésbé. Tetőablakokkal nemcsak a fürdőoázis lakóinak gondoskodhatsz a fényigényéről, de a szellőztetést is hatékonyabban végezheted. Hiába a szépen szaporodó növénydzsungel a fürdőben, ha közben a pára miatt megtelepszik a penész, ami az ott élők egészségét veszélyezteti. Éppen ezért, ha teheted, tervezz minimum egy tetőablakot a tetőtéri fürdőbe! 

Milyen növényt válassz a tetőtéri fürdőszobába? 

Aloe vera: megköti a nedvességet, ezért hálás lesz neked, ha a fürdőben töltheti napjait. A pára mellett szereti a napfényt is, így érdemes az ablak közelébe tenni. A hűvösebb hónapokban elég pár hetente locsolni. Kicsi fürdőszobákba kifejezetten ajánljuk. Olyan helyre tedd, ahol babák és négylábúk nem férnek hozzá!  

Anyósnyelv: pozitív tulajdonsága, hogy erős légtisztító, csak úgy szívja magába a káros anyagokat. Félárnyékban szuperül érzi magát és vízigénye se kimagasló.  Felnőtteknél hányást, hasmenést okozhat, ezért, ha babával és kisállattal is osztozol a tetőtéri fürdőn, akkor légy óvatos!  

Orchidea: tudtad, hogy eredetileg az őserdő lakója volt? Nem szereti a pangó vizet, de a nedves, nyirkos, párás környezetet annál inkább. Nem fogja azt sem zokon venni, ha zuhanyzás közben ő is kap egy keveset a fröccsenő vízből.  

Páfrány: imádja a párát és meleget, de nem bírja a cserépben álló vizet. A nedves levegő ezért maga a mennyország neki. Vele garantált az esőerdő hatás még a téli hónapokban is. Plusz pont mellette, hogy babák és kisállatok számára sem veszélyes.  

Pálmák: a könnyező, vízi- és gyompálma nem követeli meg tőled a maximális figyelmet. Félárnyékos, nedves közegben teljesen jól eléldegélnek. A könnyezőpálma mérgező, a gyompálma enyhe irritációt okozhat, míg a vízipálma teljesen ártalmatlan kicsik és négylábúak számára.  

Szobai futóka: magasan elhelyezett polcokra ideális választás, hiszen ahogy a neve is árulkodik, futónövényről van szó. Kedveli az árnyékot és a párát. Sajnos ő is kifejezetten mérgező, így még szerencse, hogy a polcon, sötétebb helyen érzi jól magát.  

Vitorlavirág: ha szeretnéd megúszni az állandó öntözését, akkor rakd a fürdőszobába! Hosszúkás virága megszelídíti a többiek burjánzó zöld küllemét.  Közepesen mérgező, így vigyázzunk, hogy babakezek és tappancsok ne érjék! 

Te melyiket fogod átköltöztetni a fürdődbe? 

 


Ezt a bejegyzést 2024. június 5-én tettük közzé.