Tippek lakberendezőtől a lépcső dekorálására

A lépcső a lakás többi részéhez képest legtöbbször csak egy unalmas, ismétlődő elemekből álló felületsor. Vannak, akikre ez az épületszerkezet pont emiatt hat nyugtatóan, de ha mi a másik csoportba tartozunk, akkor érdemes foglalkoznunk ezzel a kérdéssel. Mutatjuk, hogyan varázsolhatod izgalmassá a feljárót!

Ráadásul a lépcső olyan, mint a lakás többi része, hiszen akár évszakonként, akár ünnepek alkalmával is új ruhát, arculatot kaphat. Nézzük tehát, milyen módokon változtathatjuk meg lépcsőnk, lépcsőházunk küllemét alkalmi vagy állandó jelleggel!



A lépcső részei

homloklap, "rugdosó" a lépcső függőleges része
járófelület a lépcső vízszintes része

 

lepcso-dekoralasa-112260-01-XXL

 

Dekorálási tippek

  • Tehetünk - alaposan rögzített - szőnyeget a teljes lépcsőre vagy a járólap felületeire (a lépcső vízszintes felülete).
  • Burkolhatjuk csempével, cementlapokkal a homloklapokat (a lépcsőfok/lépcsőlap alatti, függőleges területe), melyeket aztán fa járófelületekkel párosíthatunk.
  • A lépcső homloklapjára stenciles mintázást is választhatunk. A lépcsőlap általában túllóg a lépcsőn, ezt nevezzük vízorrnak. Ha ez a fa lépcsőlap már fent van, akkor a függőleges homloklapot nehezebb stencilezni, mert már két oldalról van behatárolva a függőleges felület, így ezzel a technikával a lépcsőlapok felhelyezése előtt jóval könnyebb dolgunk van!
  • Ha és amennyiben a krétafestéket választjuk a homloklapra – megsúgjuk, már nem csak feketében kapható 😉– abban az esetben könnyűszerrel változtathatjuk a mintázatot bármikor. Érdemesebb inkább filccel, mint porkrétával rajzolni rá, ha folyamatosan használjuk, nehogy megcsússzunk a lehulló porszemeken közlekedés közben.
  • Festett lépcsők „rugdosójára” (= homloklap, a lépcsőfok/lépcsőlap alatti, függőleges területe) inspiráló szavakat, betűket, számokat, vicces ábrákat is festhetünk sablon segítségével. Fújás vagy festés előtt azonban feltétlenül tájékozódjunk a megfelelő oldószerről (ami a festéket leszedi, de a lépcsőt nem teszi tönkre), ha szezonálisnak szánjuk a mintázást!
  • Egyedi készítésű laminált felületű, ennek köszönhetően ellenálló lépcsőmatrica is kerülhet a homloklapokra vagy a járólap felületére (például óriási könyvek gerincét imitáló matricákat tehetünk fel könyvmolyoknak), illetve egyedi készítésű fotótapétát is terveztethetünk (például kedvenc festőnk műalkotásával vagy városunk látképével). 
  • Amennyiben az üveget választjuk lépcsőnk alapanyagául, úgy lépcsőnk felületét matricázhatjuk és üvegfilccel is dekorálhatjuk.
  • Természetesen a fent említett anyagok, felületek a falra, korlátra is kerülhetnek, így azokon is elhelyezhetjük kedvenc motívumainkat kedvünk szerint.
  • Illetve amennyiben elegendően széles a lépcsőkarunk egyszerűen helyezzünk a lépcsőfokokra dekorációs tárgyakat is, kaspókat, vázákat, fényfüzéreket is.
  • Ha pedig még az építkezés előtt állunk, tervezhetünk lépcsőnk mellé süllyesztett fali polcokat helyi megvilágítással.

 

Azonban, ha nem szezonálisan kívánjuk változtatni lépcsőnket, lépcsőházunkat, hanem hosszú távra tervezünk, úgy érdemes azt is a lakás többi részéhez igazítani. Ne tekintsük mostohagyermeknek ezt a területet! Kapjon ez a zóna is egyedi stílust, különleges hangulatot! Dekoráljuk a falakat képekkel, családi fotókkal, régi zománctáblákkal, hangulatos tárgyakkal, szalmakalapokkal, növényekkel, vagy bármi mással, ami a családunkhoz köthető! A tér tágításához, világosításához akár tükrökkel is izgalmasabbá tehetjük a teret!

A színekkel is bánhatunk merészebben, ha nem semleges összhatásban gondolkodunk! A kék árnyalatokkal könnyen tengerparti hangulatot varázsolhatunk ebbe a térbe, a zöldekkel is behozhatjuk a természetet az enteriőrbe, amit tovább fokozhatunk a fa és kő felületek használatával.

Végül pedig nem szabad arról sem elfelejtkezni, hogy fényekkel is felöltöztethetjük ezt a területet. Legyenek azok világító girlandok, lampionok, mécsesek, gyertyák, beépített lépcsőmegvilágító szpotok, falikarok vagy épp grandiózus belógatott csillárok.

 

Nálad hogy néz ki a feljáró, lépcsőház?

 

Hujber-Nagy Aletta további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen a webcímen éred el:

www.hnadesign.hu


Ezt a bejegyzést 2020. december 27-én tettük közzé.