Tippek lakberendezőtől a lépcső dekorálására

A lépcső a lakás többi részéhez képest legtöbbször csak egy unalmas, ismétlődő elemekből álló felületsor. Vannak, akikre ez az épületszerkezet pont emiatt hat nyugtatóan, de ha mi a másik csoportba tartozunk, akkor érdemes foglalkoznunk ezzel a kérdéssel. Mutatjuk, hogyan varázsolhatod izgalmassá a feljárót!

Ráadásul a lépcső olyan, mint a lakás többi része, hiszen akár évszakonként, akár ünnepek alkalmával is új ruhát, arculatot kaphat. Nézzük tehát, milyen módokon változtathatjuk meg lépcsőnk, lépcsőházunk küllemét alkalmi vagy állandó jelleggel!A lépcső részei

homloklap, "rugdosó" a lépcső függőleges része
járófelület a lépcső vízszintes része

 

lepcso-dekoralasa-112260-01-XXL

 

Dekorálási tippek

  • Tehetünk - alaposan rögzített - szőnyeget a teljes lépcsőre vagy a járólap felületeire (a lépcső vízszintes felülete).
  • Burkolhatjuk csempével, cementlapokkal a homloklapokat (a lépcsőfok/lépcsőlap alatti, függőleges területe), melyeket aztán fa járófelületekkel párosíthatunk.
  • A lépcső homloklapjára stenciles mintázást is választhatunk. A lépcsőlap általában túllóg a lépcsőn, ezt nevezzük vízorrnak. Ha ez a fa lépcsőlap már fent van, akkor a függőleges homloklapot nehezebb stencilezni, mert már két oldalról van behatárolva a függőleges felület, így ezzel a technikával a lépcsőlapok felhelyezése előtt jóval könnyebb dolgunk van!
  • Ha és amennyiben a krétafestéket választjuk a homloklapra – megsúgjuk, már nem csak feketében kapható 😉– abban az esetben könnyűszerrel változtathatjuk a mintázatot bármikor. Érdemesebb inkább filccel, mint porkrétával rajzolni rá, ha folyamatosan használjuk, nehogy megcsússzunk a lehulló porszemeken közlekedés közben.
  • Festett lépcsők „rugdosójára” (= homloklap, a lépcsőfok/lépcsőlap alatti, függőleges területe) inspiráló szavakat, betűket, számokat, vicces ábrákat is festhetünk sablon segítségével. Fújás vagy festés előtt azonban feltétlenül tájékozódjunk a megfelelő oldószerről (ami a festéket leszedi, de a lépcsőt nem teszi tönkre), ha szezonálisnak szánjuk a mintázást!
  • Egyedi készítésű laminált felületű, ennek köszönhetően ellenálló lépcsőmatrica is kerülhet a homloklapokra vagy a járólap felületére (például óriási könyvek gerincét imitáló matricákat tehetünk fel könyvmolyoknak), illetve egyedi készítésű fotótapétát is terveztethetünk (például kedvenc festőnk műalkotásával vagy városunk látképével). 
  • Amennyiben az üveget választjuk lépcsőnk alapanyagául, úgy lépcsőnk felületét matricázhatjuk és üvegfilccel is dekorálhatjuk.
  • Természetesen a fent említett anyagok, felületek a falra, korlátra is kerülhetnek, így azokon is elhelyezhetjük kedvenc motívumainkat kedvünk szerint.
  • Illetve amennyiben elegendően széles a lépcsőkarunk egyszerűen helyezzünk a lépcsőfokokra dekorációs tárgyakat is, kaspókat, vázákat, fényfüzéreket is.
  • Ha pedig még az építkezés előtt állunk, tervezhetünk lépcsőnk mellé süllyesztett fali polcokat helyi megvilágítással.

 

Azonban, ha nem szezonálisan kívánjuk változtatni lépcsőnket, lépcsőházunkat, hanem hosszú távra tervezünk, úgy érdemes azt is a lakás többi részéhez igazítani. Ne tekintsük mostohagyermeknek ezt a területet! Kapjon ez a zóna is egyedi stílust, különleges hangulatot! Dekoráljuk a falakat képekkel, családi fotókkal, régi zománctáblákkal, hangulatos tárgyakkal, szalmakalapokkal, növényekkel, vagy bármi mással, ami a családunkhoz köthető! A tér tágításához, világosításához akár tükrökkel is izgalmasabbá tehetjük a teret!

A színekkel is bánhatunk merészebben, ha nem semleges összhatásban gondolkodunk! A kék árnyalatokkal könnyen tengerparti hangulatot varázsolhatunk ebbe a térbe, a zöldekkel is behozhatjuk a természetet az enteriőrbe, amit tovább fokozhatunk a fa és kő felületek használatával.

Végül pedig nem szabad arról sem elfelejtkezni, hogy fényekkel is felöltöztethetjük ezt a területet. Legyenek azok világító girlandok, lampionok, mécsesek, gyertyák, beépített lépcsőmegvilágító szpotok, falikarok vagy épp grandiózus belógatott csillárok.

 

Nálad hogy néz ki a feljáró, lépcsőház?

 

Hujber-Nagy Aletta további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen a webcímen éred el:

www.hnadesign.hu


Ezt a bejegyzést 2020. december 27-én tettük közzé.