A minimál stílus

Lakberendezés rovatunkban elkezdtünk egy cikksorozatot, amiben a különböző lakberendezési stílusokat mutatjuk be. Az első részben a skandináv irányzatot vettük górcső alá. Ezúttal a letisztult, kifinomult minimál stílust taglaljuk. Tarts velünk ma is!

Történet: 

A minimál lakberendezési stílus Olaszországból indult a 90- es években, de gyökerei egészen az 1900-as évekig nyúlnak vissza. Inspirálta a De Stijl, mely geometrikus festészeti és építészeti irányzat 1917-ben indult Hollandiából, az 1919-ben induló Bauhaus iskola, ami a díszítésmentességet hirdette, és azt, hogy a tér szolgálja az embert és a forma követi a funkciót, és végül a japán kultúra, mely a lágyságot és természetességet adja a stílusnak. A stílus mottója Mies van der Rohe-tól származik: a kevesebb több! 

 

Fontosabb jellemzők: 

A minimál stílus nem olcsó (mivel nagy tereket és minőségi anyagokat igényel), ám annál látványosabb. Lényege az egyszerűség, a letisztultság, a harmónia, a világosság, a levegősség, a szimmetria és az elegancia. A funkcionalitás és szépség kéz a kézben jár, a rend, rendezettség pedig alapvető feltétele a stílusnak. A stílus ridegségét hasonló árnyalatú, de különböző textúrájú anyagok, ezen kívül kandalló és fahasábok, valamint faburkolatok, meleg színek és sok fény használatával oldhatjuk. 

 

Elrendezés, stílusjegyek: 

A minimalista lakás nagy tereket igényel, benne a nappali, étkező és konyha egy térben található. A bútorok jó része beépített, frontjaik lehetőleg magasfényűek, látszó fogantyú nélküliek, és a készülékek szintén beépítettek. A konyhapult feletti cseppfal rozsdamentes acél vagy üveg, illetve szívesen használ még ez a stílus fát, betont, üveget, alumíniumot, műanyagot és krómozott felületeket. A műszaki berendezések látványosak, a növények pedig nagyméretű, szögletes kaspókban csoportosan vannak elrendezve. A burkolatok lehetőleg nagyléptékűek, a lakástextilek, kiegészítők igényesek, minta nélküliek. A bútorok egyszerűek, letisztultak, a csetreszek pedig ebben a stílusirányzatban nem kapnak szerepet, mert a minimalista bútorok önmagukért beszélnek. 

 

Színhasználat, formavilág: 

A minimál otthonban a falak többnyire fehérek, a formák és színek visszafogottak, letisztultak. A mintázatok, színek és formák folyamatosan ismétlődnek, kontrasztban állnak. A minimál stílusú házak színpalettája elég szűk, jellemzően fehér, fekete, betonszürke, antracit és fa hatású színkombinációk jellemzik. Színezni pasztellszínekkel, némi bézzsel, olajzölddel, halványsárgával, rozsdabarnával lehetséges. Amennyiben elegendő a fény, akkor jöhetnek a hidegebb színek, ha kevesebb, akkor pedig a melegebbek. A semleges színeken kívül sose alkalmazzunk kettőnél több színt a lakásban, és főleg ne használjunk élénk színeket! 

 

A fény: 

A leggondosabban berendezett minimalista lakást is elrontja, ha nincs megfelelő mennyiségű fény benne. Az ügyesen megtervezett mesterséges világításhoz többnyire szpotokat, modern csillárokat, illetve nagy méretű állólámpákat tervezhetünk be. A természetes fény jelenlétét pedig hatalmas nyílászárókkal, fénycsatornákkal, tetőtéri ablakokkal, és az ablakok előtt (kívül és belül) szabadon hagyott terekkel tudjuk biztosítani. A világosságot még inkább fokozhatjuk azzal, hogy nem használunk függönyt, vagy csak áttetsző függönyt alkalmazunk. A tetőtéri ablakokra fehér árnyékoló javasolt, kivéve a hálószobákba, ahol a pihentető alvás érdekében például antracit színűt ajánlok. 

 

Hujber-Nagy Aletta további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen a webcímen éred el:

www.hnadesign.hu


Ezt a bejegyzést 2022. április 23-án tettük közzé.