6+1 érv a tetőablak cseréje mellett

Amikor már becsorog a víz a régi tetőablakon, muszáj rászánnunk magunkat a cserére. Azonban sokszor a „láthatatlan” okokat is célszerű górcső alá venni, ha felújítunk. Nézzük meg, milyen érvek szólnak a régi tetőablak cseréje mellett!

 

  1. Jobb hőszigetelés

A régebbi  tetőablakoknak gyengébb a hőszigetelő képessége, mint a mai modern verzióknak. A tetőablak cseréjével kétszeresére javítható a hőszigetelés, és akár több mint felére is csökkenhető a hőveszteség. Ez a fűtésre is hatással van, hiszen kevesebb energiával pótolható a meleg, így kevesebbet kell rákölteni. Így gyakorlatilag kevesebb pénzből tudunk olyan hőmérsékletet vagy melegebbet biztosítani, mint most. Egy új tetőablak közvetlen környezetében akár 5°C –kal is nőhet a hőmérséklet, a helyiség belsejében pedig 1-2°C-kal. 

 

  1. Kevesebb por és zaj

Bár nem gondolnánk, idővel a tetőablak több port és nagyobb zajt enged be, hiszen az ablakszárnyat körülölelő gumi elkopik, aminek következtében az ablak nem teljesen légmentesen zár. 

 

  1. Háttérszellőztetés

A háttérszellőztetés az ablakok kitárása nélkül gondoskodik a folyamatos légcseréről. Az újabb típusú tetőablakokok rendelkeznek szellőzőnyílásokkal, amelyek igény szerint megnyithatóak vagy épp elzárhatóak. Ez hasznos lehet akkor, ha például kisállat is van a családban és nem biztonságos kitárni a tetőablakot, de akkor is, ha épp a távollétünkben is szeretnénk gondoskodni a levegő cseréjéről. 

 

  1. Biztonsági és ragasztott üveg

A VELUX tetőtéri ablakok külső üvegtáblája edzett üveg, aminek ellenálló képessége az úsztatott üveg 6-8-szorosa. Jégeső esetén ez jóval biztonságosabb, nagyobb védelmet nyújt a törés ellen. A tetőtablak esetén sem minden a külső! Hálószobába, gyerekszobába válassz olyan tetőablakot, amelynek a belső üvegtáblája ragasztott üveg. Törés esetén a szilánkok és darabok nem tudnak berepülni a szobába, mert a biztonsági fólia egyben tartja a betört üvegtáblát. 

 

  1. Esztétika

A régebbi, főleg a nem karbantartott tetőablakok olykor viseltesek lehetnek. Elképzelhető, hogy a beszerelését követő 15-20 évben a körülötte lévő tér egy vagy több felújításon is már átesett. Így az idő múltával markáns különbség lehet a régi tetőablak és a környezete között. A tetőablak cseréjével korrigálhatod a helyzetet és egységet teremthetsz a belső modern tér és a nyílászárók hangulata között. 

 

  1. Nagyobb üvegfelület

A VELUX tetőtéri ablakok 2014-ben megújultak. Az azóta kapható tetőablakok üvegfelülete 10%-kal nagyobb az elődeikénél. A tokkülméret változatlan maradt, így két azonos tokkültméretű tetőablak között az újabb beépíthető a régi helyére, mégis nagyobb üvegfelületet kapunk. Ezek a modern tetőablakok már keskenyebb tok- és szárnyszerkezet profilokkal készülnek.  

 

+1. Megújuló gyártói garancia 

Az új tetőtéri ablak egyúttal egy új garanciát is jelent. A VELUX garanciáról itt írtunk bővebben. 

 

Kapcsolódó bejegyzéseink: 



Ezt a bejegyzést 2022. május 6-án tettük közzé.