Mennyivel érnek többet a felújított, szigetelt otthonok?

Az elmúlt két évben harmadával nőttek az ingatlanárak országszerte, ám a felújított, korszerű fűtéssel, szigeteléssel ellátott otthonok ára még ennél is nagyobb mértékben emelkedett. Méltán mondhatjuk, hogy "jó árat csak a felújított, szigetelt, korszerű otthonokért adnak". De mennyivel is érnek többet ezek?

Magyarországon 2,7 millió családi ház van, amelyből közel 40 ezer eladó ingatlan szerepel az Otthontérkép Csoport adatbázisában. A Knauf Insulation és az Otthontérkép Csoport közös kutatásából kiderült, hogy Pest megyét és Budapestet leszámítva egy 100 négyzetméter körüli, felújított vagy újszerű állapotú vidéki családi házat (beleértve a sorházakat és ikerházakat is), 2018 tavaszán –  már jócskán a 2015-ös árrobbanás-árugrást követően – átlagosan közel 28 milliós (27,9 milliós) irányáron  hirettek. Két évvel később, egy hasonló ház átlagára már meghaladta a 39 millió forintot. Ez jóval infláció feletti áremelkedést jelent, hiszen az elmúlt két év összesített hivatalos inflációja alig haladta meg a 7 százalékot. Elmondható tehát, hogy az újszerű, korszerű, szigetelt ingatlanban tartott vagyon értéke ezt jóval meghaladóan, mintegy 40 százalékkal nőtt. Ez azt jelenti, hogy egy 100 négyzetméteres ház szigetelésével, felújításával átlagosan akár 10-12 milliós ártöbbletet is elérhetünk.

A fővárosban egyébként átlagosan közel 3, a vidéki városokban 1,5 millió forinttal ér többet egy korszerű, szigetelt családi ház a Covid-19 járvány tavaszi lecsengése után, az év eleji árakhoz képest.

A felmérésből az is kitűnik, hogy a kevésbé korszerű ingatlanok ára 18 százalékkal emelkedett. 


Vidéken is keresett, ami korszerűbb


Ma már a vidéki nagyvárosokban is inkább a felújított, korszerű, szigetelt házakat keresik, még akkor is, ha azok jelentősen drágábbak. Az Ingatlantajolo.hu portálon például egy felújított, 80-120 négyzetméter közötti debreceni ház – inkább a város külső részén– 20-25 millió forint feletti áron található, míg a felújítandók már 11,5-16,5 millió forinttól is megvásárolhatók.

Pécsett is nagy a különbség a 80-120 négyzetméteres családi házak esetén, míg a kevésbé korszerű, szigetelés nélküli házak 8-11 millió forinttól érhetők el, addig a felújított, szigetelt ingatlanok ára 16,5-19 millió forinttól kezdődik. Az alacsonyabb árú ingatlanoknál Győrben relatíve kisebb a különbség a felújítandó családi házak és a korszerűsített, energiatakarékos ingatlanok ára között. Míg az előbbiek 17-19 millió forinttól érhetőek el, addig korszerűsített, szigetelt otthonokért 26-33 millió forintot is elkérnek.

knauf-insulation-banner


Ezt a bejegyzést 2020. október 2-án publikáltuk.