Falusi CSOK – ​ Falvak népszerűsége és várható árak

2019 júliusa óta vehető igénybe a falusi CSOK, ami a falvak népszerűségét és ingatlanpiacát is jócskán átalakította. A települések ingatlanárai között hatalmas különbségekre bukkanhatunk. Hol ér többet és hol kevesebbet az ingatlan? Melyek a legkeresettebb területek? Mi várható az árakat illetően? Összegyűjtöttük a piacon ezekkel kapcsolatban elérhető adatokat. 

A falusi CSOK az ötezernél kevesebb lakosú és 2019 előtt csökkenő lélekszámú településekre (összesen 2486 db) érvényes. A vissza nem térítendő támogatás felhasználásáról és feltételeiről korábbi cikkeinkben már részletesen írtunk itt és itt.  

Hol veszik igénybe a legtöbben?  

A pénzügyminiszter közlése alapján az első 6 hónapban 4000 családdal kötöttek szerződést a bankok. Legtöbben a kelet-magyarországi megyékben pályáztak. Az OTP Bank is alátámasztotta nyilatkozatában ugyanezt: Szabolcs, Borsod és Bács-Kiskun megyéből érkezett be hozzájuk az igénylések nagy része. A pályázatok több mint fele érkezett 3 gyerekre. Az Ingatlan.com adatai alapján, a bevezetés óta nőtt az érdeklődés a falusi csokos települések ingatlanjai iránt. Egészen pontosan Szabolcs megyében 52, Békés megyében 47, Baranya megyében 36, Jász-Nagykun-Szolnok megyében 30, Tolna megyében pedig 28 százalékkal. 

A falusi CSOK által érintett olcsóbb hazai települések 

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében bőven 100 ezer forintos négyzetméterár alatt találunk ingatlant például Alsószuhán, Bánrévén, Felsőkelecsényen, Felsőnyárádon vagy Gömörszőlősön. Hasonlóan alacsony árakkal találkozunk Nógrád megyében is.  

A falusi CSOK által érintett drágább hazai térségek 

A fővároshoz közeli járások úgy, mint a Gödöllői, Szentendrei, Budakeszi járás; a Balaton környéki járások - Fonyódi, Balatonalmádi, Siófoki, Balatonfüredi járás - és a Dunántúlon fekvő Székesfehérvári, Soproni, Győri járások vezetik Pest megyével együtt a legdrágább környékek listáját. Ezeken a településeken bőven meghaladhatják a négyzetméterárak a 300-400 ezer forintot. Sőt, jócskán találunk 1 millió forint feletti négyzetméterárú ingatlanokat is.  

Mire készülhetünk? 

A fővárosi és nagyvárosi ingatlanárak stagnálása és a sokak által jósolt árcsökkenések várhatóan a falusi CSOK-ra jogosult települések ingatlanáraira is hatással lesznek. 

 

Cikkünk elkészítésében a Magyar Nemzet és a HelloVidék nyújtott segítséget.


Ezt a bejegyzést 2020. április 3-án publikáltuk.