Mi mindent jelent a kitárt ablak és a friss levegő?

Ablakot nyitni több, mint puszta szellőztetés. A kitárt ablak maga a kapcsolat a környezettel és egyben a családodról való gondoskodás szimbóluma. Ebben a bejegyzésben a szellőztetés jelentőségének három aspektusát mutatjuk be. Ismerd meg, melyek ezek!

A szellőztetés jelentőségét meg lehet magyarázni praktikus megközelítéssel. A friss levegő szükséges funkcionálisan, hiszen a fürdés, főzés, felmosás után vagy épp lefekvés előtt jó, ha tudunk szellőztetni. Az ablakok kinyitásával csökkentethetjük a levegő páratartalmát és széndioxid-szintjét. A légzésünkhöz is nélkülözhetetlen friss levegő elemi szükségletünk. De ebből is látszik, hogy csupán a "friss levegőnél" - mint praktikum, jóval többről van szó.  

Hiszen ez egyúttal a jó beltéri környezet alappillére. Tehát a funkcionalitáson túl van egy úgynevezett esztétikai (hat a testükre és az érzékelésünkre) és egy szociális (a friss levegővel gondoskodunk családtagjainkról) aspektusa is. 

A testünkre, érzékelésünkre gyakorolt hatás beazonosításáért nem kell messzire menni: gondoljunk csak a hőérzékelésünkre, a szaglásunkra vagy épp a hallásunkra. A levegő felfrissítésével ideális hőmérsékletet teremthetünk, az elhasznált, áporodott levegőt pedig frissre cserélhetjük. Az ablakokkal utat nyithatunk a hajnali madárkórus-szerenádnak vagy épp elzárhatjuk magunkat a külvilág zajától.  

Szociális értelemben pedig a saját és családunk jó közérzetéről, egészségéről való gondoskodásunk és a szeretetünk kifejezésének egyik természetessé vált eleme. Ha olyan szerencsés vagy, hogy még haza tudsz látogatni a szüleidhez vagy hozzád jön a család, biztos, hogy az érkezés előtt sor kerül szellőztetésre.   

De az ablakkitárás jelentésének van egy másik aspektusa is. Gondolj csak bele, ha felébredsz vagy épp mielőtt lefekszel, ha hazaérsz vagy lezárod otthon a munkát, házimunkát, biztos, hogy szellőztetsz egyet. Tehát egy-egy folyamat lezárását, szüneteltetését is jelképezi. 

Számodra mit jelent az ablak kinyitása vagy épp bezárása? 

Ezt a bejegyzést 2021. május 15-én tettük közzé.