Lejtős telken építkeznél? Mutatom, mire figyelj!

Előző blogbejegyzésünket (Jó vagy rossz lóra teszünk a lejtős telekkel, avagy előnyök és buktatók) folytatva az alapvető kérdésekre próbálunk választ adni. Tarts velem ezúttal is és ismerd meg, mire érdemes ügyelni, ha lejtős telken építkeznél!

 

A lejtős terepen építkezés legfontosabb műszaki kérdései: 

  • talajminőség 
  • lejtés mértéke 
  • felszíni és terepszint alatti vizek 
  • alapozás 
  • terep alatti és feletti szintek. 

Lássuk a részleteket! 

 

Talajminőség 

Korábban bőven írtunk erről. Mindenképpen keress fel egy geológust, talajmechanikust, aki megvizsgálja a talajt, megmondja, milyen mélyen található a teherhordó talaj, hol vannak vizek a felszín alatt és mindezek hogyan befolyásolják a tervezett házad szerkezeteit. 

 

Lejtés mértéke 

Értelemszerűen minél meredekebb a telked, annál izgalmasabb azon a házad elhelyezése, a megközelítése, a terep és a ház belső tereinek kapcsolata. Ne feledd, hogy attól, hogy egy ilyen telken nagyszerű panoráma is tárulhat eléd, magának a háznak a védelme (pl. hőszigetelés, vízszigetelés) semmivel nem jelent kevesebb feladatot, mintha sík, vízszintes terepen építkeznél. Sőt! 

 

Felszíni és terepszint alatti vizek 

Az, hogy a terepen folyik a csapadék, nem szorul magyarázatra. Az viszont, hogy a csapadék a földbe szivárogva hova tűnik, merre folyik tovább, érinti-e és ha igen, hogyan a házad, nagyon fontos kérdés. Pontosabban nem is kérdés. A lejtős terepen úgynevezett rétegvízzel kell számolnod. Ez azt jelenti, hogy a talajrétegek között vannak vízzáró rétegek, amik a terepszint alatt elvezetik a vizet. Ez a víz időnként nincs, mert szárazság van, máskor pedig van és ebben az esetben ezek a felszín alatti vízfolyások nekimennek a házadnak, nyomást gyakorolnak a terep alatti szerkezetekre. Tehát meg kell védened a házad! 

A rétegvizek ellen kétféleképpen védekezünk: 

  • talajnedvesség elleni szigeteléssel és szivárgó rendszerrel vagy 
  • talajvíznyomás elleni szigeteléssel és szerkezetekkel. 

Jellemzően az első jelenthet gazdaságos megoldást. Ez a védekezési rendszer azt jelenti, hogy van egy állandó talajnedvesség elleni védelmed és van egy rendszer, ami az időszakos víz és annak nyomása ellen védi a házad. Azt utóbbi egy vízelvezető rendszer, ami mentén – legyen az felületen érkező, vonal mentén elvitt vagy gyűjteni kívánt csapadék, víz – elszivárogtatjuk a vizet a házad mellett, alatt.  

 

Alapozás 

Értelemszerű, hogy a lejtős terepen többnyire a teherhordó talaj is „ferdén” helyezkedik el. Az alapozás ezt a lejtést lépcsőzetesen követi, persze szigorú műszaki szabályok mentén. Mindezt úgy kell megtervezni és megépíteni, hogy a lépcsőzetes alapozás részei egymást ne tegyék tönkre, az épület folyamatosan és egyenletesen stabil „lábakon” álljon. 

 

Terep alatti és feletti szintek 

Rendkívül izgalmas, hogy a több szintes házad mely részei kerülnek föld alá, melyek lesznek csak részben föld alatt, és melyek azok, amik a terepszint felett lesznek. A tereppel, kerttel való csatlakozás kérdése mindig rengeteg fejtörést okoz, de alapos tervezéssel és néhány jó ötlettel nagyszerű és néha meglepő eredményre juthatsz. Fontos, hogy a földben lévő szerkezeteket mindentől meg kell védened, ami a talaj felől veszélyként leselkedik a házadra, a kibukkanó épületrészeket, felületeket pedig az általános behatások (szél, csapadék, hideg, meleg) ellen kell megvédened. E két védelmi rendszer helyes csatlakozásának kialakítása fontos feladat. 

  

A lejtős telken való épületbővítésről a következő bejegyzésemben írok. 

 

Páricsy Zoltán építészmérnök további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen webcímen éred el: https://www.paricsystudio.hu     

 


Ezt a bejegyzést 2024. január 15-én tettük közzé.