Mi történik, ha lebuksz engedély nélküli építéssel?

Egyetemi hallgatóimnak szoktam mondani, hogy előre szólok, ha beugratós kérdést teszek fel. Akkor most szólok…

 

Egyáltalán hogyan merülhet fel ez a kérdés? Miféle viselkedés az, aminek eredményeként arról kell beszélnünk, hogy miért rosszalkodtál, nem tartottad be a szabályokat? Eleve vesztett pozíció. Kerüld el! 

 

Folytassuk is inkább úgy, hogy ez a történet most nem is Rólad szól. Pusztán teoretikus felvetés az egész. Általában kétféle választ szoktam ilyen kérdésre kapni: 

  • „nem tudtam, hogy engedélyt kell kérni” 
  • „a szomszéd is nagy házat épített”. 

 

Érezheted, hogy egyik válasz sem megnyugtató. Az első azért nem, mert egyrészt mindenki számára adott, elérhető, olvashatók a szabályok, rendeletek, helyi előírások. Felkereshető a helyi Építési hatóság, Főépítész, akiktől kérdezni lehet. Másrészt alapvetően nem az Építtetőnek kell ezekkel foglalkoznia, hanem a Tervezőnek. 

 

A második válasz azért hibás, mert elfogadhatatlan az a hozzáállás, miszerint „ha a szomszédnak lehet, akkor nekem is”. Másképp fogalmazva: „ha a szomszéd lehet szabálykerülő, akkor és is”. Az ilyen hozzáállás egyszerűen nem tárgyalási alap. Ez etikai kérdés. Ennél a válasznál érdemes kicsit „nyelvészkedni”. Ugyanis a „lehet” és a „szabad” kifejezéseket sokan előszeretettel felcserélik. Mindig akkor és úgy, ahogy nekik jónak tűnik. Figyelj arra, hogy amikor a szomszéd felépíti a láthatóan sokkal nagyobb házát, vagy máshova, mint amit az előírások megengednek, akkor az a „nem szabad, de lehet” helyzet. 

 

Visszatérve a címhez, fontos, hogy most az „engedély” szót kicsit kiterjesztve értelmezzük. Tehát nem konkrétan az építési engedélyre, hanem minden építést megengedő állásfoglalásra, hatósági aktusra vonatkoztatjuk. Röviden azt értjük most ez alatt, amikor valami biztosítja az Építtetőt arról, hogy a tervezett házát, például ház bővítését megépítheti. 

 

Ha valaki (nem Te!) enélkül épít, bővít, többnyire azzal kell számoljon, hogy az Építés Felügyelet: 

  • felszólítja a szabályos helyzet visszaállítására 
  • leállíttatja az építkezést 
  • bírságot szab ki 
  • bírság mellett Megvalósulási terv készítését írja elő 
  • lebonttatja a szabálytalanul épület házat, házrészt. 

Erős idegzetűnek kell lenni ahhoz, hogy a felsorolás bármely részét felvállalja valaki. Értelmetlen, időben és anyagilag káros, veszélyeztetheti az esetleges hitelből építés menetét, konfliktust okozhat az építés környezetében (szomszédok). 

 

Ebben a témában több olyan praktikus vagy hivatalos forrás is megtalálható a világhálón, aminek segítségével konkrét helyzetekre kapsz információt: 

  • „A 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. számú melléklete tartalmazza az építési engedély nélkül végezhető tevékenységek felsorolását (pirossal jelöljük a 2022.01.11. napjától módosult sorokat) [1]:” 

 

Fontos, hogy az építési engedélyhez nem kötött építési tevékenységekre is vonatkoznak a jogszabályok (lásd még: https://epitesijog.hu). 

A jó hír az, hogy ez a szabálytalan építés elkerülhető. Nem „kell” szabálytalannak lenni, jó előkészítéssel, értelmes, felelős Építésszel talál mindenki szabályos megoldást. 

 

Páricsy Zoltán építészmérnök további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen webcímen éred el: https://www.paricsystudio.hu   

 


Ezt a bejegyzést 2022. május 22-én tettük közzé.