Miért hasznos a mechanikus szellőztetés?

A beltéri levegő rendszeres cseréje nélkülözhetetlen egészségmegőrzésünk szempontjából. A levegő minősége, ahogy napközbeni teljesítményünkre, úgy alvásunk minőségére is hat. A friss levegő hiánya nemcsak szervezetünket, de otthonunkat is megviseli. Sőt, jól szigetelt épületekben előfordulhat, hogy a kézi szellőztetéssel nem tudjuk a nedvességet, páratartamot csökkenteni, ami penészedéshez vezet. Ilyen esetekben a mechanikus úton történő szellőztetés a megoldás. Olvass tovább és elmondjuk, miért!

Mechanikus szellőztetés során a szellőzőrendszerek elektromos ventilátorokkal biztosítják és irányítják az épület légáramlását. Ezek a rendszerek a külső időjárási viszonyoktól függetlenül képesek állandó légcserét biztosítani. Működésükhöz áramot használnak, de általában a napi igényekhez mérten nem lehet a szellőztetés sebességét megváltoztatni, igazítani. 

Többféle variációja létezik a mechanikus szellőztetésnek. A levegőellátással és -elszívással rendelkező rendszerek hővisszanyerő egységgel is kombinálhatók. Ezesetben a rendszer visszanyeri és újrafelhasználja az elszívott levegő elveszett hőjét. Így az energia akár 90%-a is újrafelhasználható. 

Észak-Európában már több országban is elterjedt megoldás a mechanikus hővisszanyerő szellőztetés, különösen az új építésű házaknál. Amellett, hogy biztosítja az állandó, friss levegőt, kifejezetten energiatakarékos fűtési megoldás a téli szezonban. A nyári időszakban viszont érdemes az elektromos energia fogyasztásának visszaszorítása érdekében többet szellőztetni természetes úton. A természetes szellőzés és mechanikus szellőzés között váltó rendszereket hibrid szellőztető rendszereknek nevezzük.   

Mechanikus szellőztetésnél a szűrők rendszeres cseréje elengedhetetlen. Ennek oka, hogy a szennyezett szűrők a beltéri levegőt szennyezik, valamint csökkentik a beltéri levegő minőségét, ezáltal az épületben tartózkodók teljesítményét is gátolják, míg a beteg épület szindróma tüneteit növelik. A beteg épület szindróma a zárt tér rossz levegőminőségéből fakadó tünetegyüttes úgy, mint könnyezés, szemviszketés, orrfolyás, köhögés, száraz bőr, fejfájás, hányinger, fáradtság, koncentrációs problémák. 

A beteg épület szindróma (=SBS) tünetei egyébként gyakrabban fordulnak elő légkondicionált épületekben, mint a természetes szellőztetéssel ellátottakban.  A hővisszanyerő, mechanikus szellőztető rendszerek akkor tudnak hatékony munkát végezni, ha az épület tökéletesen légmentes. Máskülönben nem lesz energiatakarékos. 

A mechanikus szellőztető rendszerek lehetnek központosítottak vagy decentralizáltak. Előbbi egy központi egységgel rendelkezik, valamint ellátó és elszívó ventilátorokkal. Ha hővisszanyerővel is rendelkezik, akkor ez a központi egységben található, ahonnan szellőzőcsatornákat telepítenek az épület szobáiba. A decentralizált szellőztetés ezzel szemben nem használ csatornákat, hanem a ház helyiségeibe egységeket telepítenek. Ezek az egységek magukba foglalják a hővisszanyerőt. Előnye, hogy nem kell a csatornákat kiépíteni.  Mindkét rendszer előnye, hogy a kinti levegőt portól és pollentől megszűrve juttatja be az épületbe.  


Ezt a bejegyzést 2021. június 15-én publikáltuk.