Mire elég 3+3 millió forint, ha felújítást tervezel?

Minden eddiginél jobban felértékelődött az otthon nemcsak fizikai megléte, de kényelme, melegségekellemes légköre is. A hibák bosszantóbbak és jobban szem elé kerülnek, mint korábban. És talán egyre több ötletünk van, mit és hogyan csinálnánk másképp, újítanánk fel. Nálad is hasonló a helyzet? Olvass tovább!

Jó hír, hogy 2021 januárjától 6 millió forintig visszaigényelhető a felújítás árának a fele, tehát maximum 3 millió forint, így a régóta halogatott munkálatokat érdemes a parkolópályáról elmozdítani. De mire jár a 3 millió forint, mire elég az összesen így 6 millió forint biztosan?  

Nyílászáró-cserére, sötétítésre 

Lakásfelújítás során az egyik legfontosabb átgondolandó tényező az ablakok, nyílászárók állapota. Az otthoni munkavégzés és iskolai bezárások minden eddigi időszakhoz képest is több órára száműznek minket és a gyerekeket az otthoni íróasztal mögé. Ezek jobb esetben az ablak közelében kapnak helyet, hogy a lehető legjobb fényviszonyok mellett dolgozzunk, tanuljunk. Egy rosszul szigetelő ablakkal sokkal hűvösebbnek érezzük a nyílászáró körüli területet is, zavarja a koncentrációt, ront a hatékonyságunkon. Ha a régieket újra cseréljük, a fűtési költségeken is sokat faraghatunk. Különösen igaz ez tetőtér esetén. Redőnyökkel, árnyékolókkal, szúnyoghálókkal kiegészítve még komfortosabbá tehetjük vele az otthonlétet, gördülékenyebben alkalmazkodhatunk az évszakok és napszakok fényviszonyaihoz, hőmérsékletéhez.  

Tetőcserére, felújításra, szigetelésre 

A tető rossz állapota óriási károkat tud okozni, gondoljunk csak a beázásokra vagy rossz szigetelésre. Ha a tetőtér beépítésén gondolkodunk, elengedhetetlen, hogy a tető állapota kifogástalan legyen. Tetőfelújítás során nemcsak az alapanyag, de a munkadíj is komolyabb pénzügyi tényező, ezért is jó hír, hogy mindkettőre elszámolható a támogatás. 

Fűtéskorszerűsítésre, megújuló energiaforrásokra  

Fűtőtestek, fűtési rendszer teljes körű korszerűsítésére is felhasználható a támogatás, beleértve a megújuló energiaforrásokat is. Ha a burkolatok cseréjét is fontolgatod, akkor egyúttal a padlófűtésen is érdemes elgondolkodni. Amellett, hogy hatékony fűtési mód, a kicsik és nagyok otthon töltött idejét is kellemesebbé teszi a meleg padló érzéseKlímabeépítésre, cserére is él a támogatás, ami nemcsak a nyári hőségben, de kiegészítő fűtésként is megfontolandó, különösen a tetőtérben.  

Belső tér felújítására 

Hosszan elnyúlt fürdőzések egy hatalmas fürdőkádban, szemeinknek jól eső burkolat, csempe, a régóta áhított konyhai vagy fürdőszobai színvilág… ezekre is felvehető a támogatás! Átgondolt térelrendezéssel, terek tagolásával pedig szeparált terekhez juthatunk otthoni munkához, tanuláshoz.  Magasabb belmagasságú otthonoknál galériaépítéssel is plusz „szobához” juthatunk.  

Falfestésre, gépesítésre 

Ha a sok otthontöltött idő után már unalmassá váltak a színes vagy fehér falak, vagy idő előtt lett aktuális a frissítő festés, akkor érdemes lehet ebbe is belevágni. Az épületgépészeti és fürdőszobai berendezések mellett konyhai eszközökre is kérhető a támogatás, de fontos kiemelni, hogy olyan gépekre igaz ez, amik be vannak kötve. Egy kávéfőzőre például nem, de mosogatógépre már valószínű, hogy igen. Az eszközök tekintetében nem minden esetben egyértelmű, hogy mire jár és mire nem, ezért ennek mindenképp érdemes utánanézni!  

Blogunkon további hasznos lakásfelújításhoz kapcsolódó cikkel várunk, képgalériánk pedig szuper inspirációforrás lehet a felújításhoz.  


Ezt a bejegyzést 2020. december 13-án publikáltuk.