Miért válassz magastetőt?

Válasszunk okosan tetőhajlásszöget, hogy az igényeinknek és pénztárcánknak legmegfelelőbb megoldáshoz jussunk! Ebben a bejegyzésben ehhez adunk szakértő támogatást.

Ha tetőcserepet szeretnénk választani egy adott hajlásszögű tetőhöz, három fogalmat kell megismernünk. Minden cseréptípushoz tartozik egy rendszerhajlásszög: az a legalacsonyabb hajlásszög, amely esetén a cserép önmagában, vagy csupán szabadon átlapolt alátéthéjazattal is teljesíti a vízzáróság követelményét. Tondach cserepek esetén a legalacsonyabb rendszerhajlásszög a Palotás és a Rumba cseréphez tartozik, ezek 22°-os hajlásszögtől kezdődően építhetőek kiegészítő intézkedések nélkül.  

Ha ennél alacsonyabb hajlásszögre van szükségünk – akár a teljes tetőn, akár az összetett tetőformából adódó eltérő hajlásszögű tetőfelületeken –, akkor teljes felületű deszka aljzatra készített, felületfolytonos (minden átlapolás, falcsatlakozás és tetőáttörés leragasztásával kialakított) alátétfóliával, ellenléc alatt szegtömítés alkalmazásával kell vízzáró alátétfedést készíteni. A vízzáró alátétfedés hajlásszöge Tondach cserepek esetén legalább 17°, amelyhez az előbb említetteken túl választhatjuk a Twist, Bolero, Tangó, Nativa és Nativa Plus cserepeket is, de például némely egyszerű, oldalhornyolt cserepek (Kékes, Pilis) esetén a vízzáró alátétfedéssel is minimum 25°-os minimális tetőhajlásszögre van szükség.  

Szigetelt tetőtér-beépítés esetén érdemes Tondach Thermo szarufa feletti szigetelést választani alacsony hajlásszögekhez, ugyanis használatával nem csak a belső tér méretét növelhetjük, hanem a teljes felületű deszkázat is elhagyható. Ennek oka, hogy a nagyteljesítményű szigetelés táblák önmagukban lépésállók, és az előre integrált alátétfólia teljesíti a vízzáró héjazati követelményeket. Ezáltal nem csupán a biztonságos alátétfedés szakszerű kialakítása lesz könnyebb, de a kivitelezés ideje is jelentősen csökkenthető. 

Extrém esetben a tetőhajlásszöget egészen 12°-ig csökkenthetjük, ekkor azonban teljes felületű aljzatra készített, ellenléc felett vezetett vízhatlan alátéthéjazatot kell készíteni speciális, hegeszthető fólia használatával. A vízhatlan alátétfedés hajlásszöge a Palotás és Rumba cserép esetén 12°, sík felületű pl. Inspira tetőcseréppel viszont így is minimum 20°-os hajlásszögre van szükség.  Vízhatlan alátéthéjazat esetén a felületfolytonos kialakítást hideg vagy meleg hegesztéssel kell kivitelezni. Mivel ezeken a hajlásszögeken a tetőcserepek csak mechanikai és UV védelmet biztosítanak, a víz behatolása elleni védelem szinte kizárólag az alátéthéjazaton múlik, így különösen fontos ennek hibátlan kivitelezése, mely nagy szakértelmet igényel. 

Míg a hajlásszög növelésével egyre nagyobb tetőfelületet hozunk létre, és egy bizonyos ponton túl a cserepek rögzítésére is nagyobb figyelmet kell fordítani (viharkapoccsal rögzíteni minden második, vagy akár minden egyes cserepet). Az alacsonyabb hajlásszögek a csapadék lassabb lejutásához vezetnek, ezek a tetők nagyobb víz- és hótehernek vannak kitéve. Ezért a hajlásszög csökkenésével érdemes kerámia tetőcserepeket választani, ugyanis az agyag nem csak kimagasló törőszilárdságot biztosít, de kiváló formálhatóságának köszönhetően magasabb profilú oldalhornyok akadályozzák a csapadékvíz szerkezetbe jutását. Arról nem is beszélve, hogy már 1°-2°-os hajlásszög csökkenés akár több százezer forintos megtakarítást is jelenthet. Modern stílusú tetőkhöz kiváló választás lehet a Tondach Inspira, a ma elérhető legkönnyebb nagyméretű sík felületű tetőcserép, egyben a leggazdaságosabb (9,2 db/m2 anyagszükséglettől fektethető), ráadásul vékony, elegáns élkialakításához kiemelkedő törőszilárdság társul. 

 

Tondach

 


Ezt a bejegyzést 2020. szeptember 8-án tettük közzé.