Mit adott a digitalizáció a családi otthonok tervezésében, építésében?

Korunkat egyfajta digitális korként is megnevezhetjük, értelmezhetjük. Mindennapjainkat lassan teljes mértékben eluralják azok az eszközök, programok, melyek néhány évtizeddel korábban még teljesen ismeretlenek voltak, ma viszont „élni” sem lehet nélkülük. 

 

„Van, akinek okosórája van és van, aki okos” – hangzik időnként a kritika, ami nem feltétlenül kizáró szemlélettel, sokkal inkább egy mértéktartásra, értelmes életszerűségre törekvéssel közelíti a témát. 

 

Egyáltalán mit is jelent a „digitális” kifejezés? 

„A "digitális" szó a latin "digitus" szóból származik, jelentése magyarul 'ujj' ill. 'szám'. A "digitális" szó eredetileg a számokkal, különösen a tizedes számokkal foglalkozó rendszereket jelölte, de a számítógépek fejlődésével a jelentése kiterjedt a bináris (0 és 1 alapú) információfeldolgozásra is.” 

„digitális - … Adatok rögzítésére, tárolására és feldolgozására használt technológia, amely diszkrét (nem folytonos) értékek halmazával operál (általában a kettes számrendszert használva), valamint ezen technologiát használó gépek elnevezése…” 

„A digitalizáció nem pusztán annyit jelent, hogy digitális eszközöket használunk. Ez annál sokkal komplexebb, egy gondolkodásmódbeli változás is mögötte áll.” 

(forrás: internet, szómagyarázat) 

Tehát a digitalizáció nem azt jelenti, hogy az okostelefonom vagy a számítógépem bekapcsolom és az helyettem mindent megold. Önmagában a számokkal való kifejezés, megjelenítés is digitalizáció. Gyerekkorunk vágyott kvarcórái is idetartoznak, ha az osztályban valakinek volt egy – ki tudja mennyire eredeti – „szejkója”, mindenki elalélt és természetesen ő volt a vagány, akire felnéztek. Ma a kisiskolások olyan „gépeket” hordanak a zsebükben, amik felfoghatatlan sebességgel és mennyiségben árasztják el őket információval. Annak minden pozitívumával és veszélyével együtt. 

 

Hogyan alakította ez a folyamat, a digitalizáció a tervezést és az építést? 

Már az elején leszögezem: nem a gép, a számítógép, a program tervez! A Tervező tervez. A szoftverek, számítógépek ESZKÖZÖK. Nem „csupán” eszközök, hanem nagyon fontos eszközök, de nem többek annál. Aki ezt nem érti meg, fokozatosan elveszti az emberi én egyik legfontosabb részét, a gondolkodást, a felelős gondolkodást. 

Digitális eszközöket használunk a tervezésben, a diagnosztikában, mindezek bemutatásakor, hivatalos ügyek intézésekor, illetve magában az építési folyamat során is. 

A tervezőszoftverek száma igen nagy. Vannak egyszerűbb, szabadfelhasználású és vannak komolyabb, egyéni és csapatmunkához használatos programok. Ezek egy része „rajzprogram”, ami így kicsit degradáló, ismerve, milyen rettenetesen bonyolultak és összetett munkát segíteni képesek. Ezek nem csak építész, hanem szakági tervek (pl. gépész, villamos) készítésénél használatosak, összeköthetők, térbeli megjelenítésre, különböző adatok kigyűjtéséhez is alkalmasak. Valószínű, hogy Számodra a legfontosabb, hogy egy összehangolt, úgynevezett belső ütközésektől mentes, térben, látványosan is megmutatható épületterv készíthető ezekkel, ami alkalmas a későbbi építési folyamatok előkészítéséhez, gyártási műveletek előkészítéséhez, ellenőrzéshez, számításokhoz. 

Azt az izgalmas területet, amikor a használat közben beépített digitális eszközökről van szó, következő írásunkban taglaljuk. 

 

Páricsy Zoltán építészmérnök további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen webcímen éred el: https://www.paricsystudio.hu        

 


Ezt a bejegyzést 2023. szeptember 29-én tettük közzé.