Mitől lesz praktikus egy konyha?

Egy praktikus konyha tervezésekor fontos a funkcionalitás, a tárolás és az ergonómia összehangolása, hogy a mindennapi használat egyszerű és kényelmes legyen. Mindezek mellett arra is érdemes ügyelni, hogy könnyedén rendet varázsolhassunk. A folytatásban ezekről a praktikumokról olvashatsz, és eláruljuk a rendes konyha titkát is, avagy hogyan őrizheted meg a rendet, vagy legalábbis annak látszatát.

 

A rendszerezéshez érdemes figyelni a vertikális tér kihasználására és a kompakt, multifunkciós bútorok alkalmazására. Az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb szempontokat, megoldásokat és a konyhaszigetek tervezésének ismérveit. 

Ergonómiai szempontok 

Fontos, hogy a mosogató, a tűzhely és a hűtőszekrény „munkaháromszöge” legyen könnyen megközelíthető, illetve legyen elegendő és megfelelő munkafelület a főzéshez, daraboláshoz, sütéshez. 

A tárolás maximalizálása 

Legyen elég alsó és felső szekrény, kamraszekrény, illetve tervezzünk be sok fiókot, fiókrendszert (csillapított záródással), ahol minden jól átlátható. Használjunk speciális rendszerezőket, így a nehezen elérhető sarkokba forgótálcákat, kihúzható polcokat (pl.: LeMans és Magic Corner vasalatok). 

modern_konyha 

Megfelelő világítás 

Legyenek funkcionális fényforrások, például LED-szalagok a pult fölött, a fiókokban és a polcokon, továbbá fontos még a dekoratív világítás a hangulat fokozására. Persze a mesterséges világítás mellett gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű természetes fényről és szellőztetési lehetőségről is. Jó megoldás lehet a lapostetős felülvilágító, a fénycsatorna vagy épp a tetőablak vagy tetőablak kombinációk. 

Könnyű tisztítás 

Könnyen tisztítható munkalapok és burkolatok szükségesek, hogy praktikusnak és ne megterhelőnek érezzük a konyhánkat. Az anyagválasztás mellett a fúga színének kiválasztására is érdemes egy kis figyelmet fordítani, amennyiben a cseppfalra hidegburkolat kerül. 

Térkihasználás 

A kihúzható reggelizőpultok és a rejtett fiókok, polcok kis terekben nagyon előnyösek. A behúzható munkafelületek, az összecsukható pultok vagy a kihúzható asztalok növelhetik a munkafelületet, miközben helyet takarítanak meg.  

Elhúzható cseppfal vagy süllyeszthető munkaállomás 

A kisgépek elrejtésére kitalált megoldás (pl. kávéfőző, kenyérpirító, turmixgép…), hogy a konyha letisztult maradhasson. Ez a kulcsa annak, hogy a magazinokból vágyott álom konyha hatást érd el, hiszen szinte semmit nem kell látható helyen hagynod, ami a rend látszatát kelti. Ugyanakkor nem kell mindig előtúrni a szekrény mélyéről és beüzemelni a különböző kisgépeket, ami miatt esetleg elmegy a kedved a használatuktól. Az elhúzható cseppfal vagy akár egy állószekrényként álcázott kávésarok a kedvenc részleted lehet az új konyhádban. 

Beépített USB- és elektromos aljzatok 

A munkapult alatt elhelyezhetők, így esztétikusak, de könnyen hozzáférhetők. Nem foglalnak helyet, nincsenek látszó, lógó kábelek - ez is a rend látszatát kelti. Ráadásul egy gombnyomásról felbukkanó aljzat prémium érzést kelt. 

Fenntartható megoldások 

A rejtett szelektív hulladékgyűjtő elengedhetetlen; az újrahasznosított anyagokból készült frontok, az energiahatékony fiókfények és víztakarékos csaptelepek szintén nagyon öko megoldások. Ezekkel egyszerre lehetsz trendkövető és tudatos. 

Érintésmentes technológiák 

A mozgásérzékelős csapok és szekrények nemcsak kényelmesek, hanem higiénikusak is​. 

Okos eszközök 

A WiFi-vezérelt, azaz IoT-alapú (Internet of Things) eszközök megkönnyítik életünket, hiszen az intelligens hűtőszekrények nyomon követik az élelmiszerkészletet, recepteket ajánlanak, vagy figyelmeztetnek, ha valami lejár, az okos sütők pedig lehetővé teszik a főzési beállítások távoli módosítását. 

Új vasalatok, kiegészítők 

A gázliftes rendszerek automatikusan és könnyedén emelik fel a magasan lévő és/vagy nehéz ajtókat, polcokat; a motoros és a push-to-open vasalatok pedig érintésre nyílnak és záródnak.  

Mágneses rendszerek 

Ezek a rendszerek a vertikális teret használják ki, és olyan tárgyakat, mint kések vagy fűszertartók, könnyen elérhető helyen tartanak.  

 

Mikor érdemes konyhaszigetet tervezni? 

A konyhasziget akkor ideális, ha van elég hely körülötte, hogy a konyha ne legyen zsúfolt. Minimum 90-120 cm távolságot érdemes hagyni minden oldalán. Akkor érdemes beépíteni, ha további tárolóhelyre vagy munkafelületre van szükség. Vagy ha közösségi térként szeretnénk használni reggelizéshez, kávézáshoz, beszélgetéshez. 
Fontos tudni azonban, hogy ha extra funkciót adunk neki, akkor az áramot, vizet, szellőzőt oda kell vezetni, hiszen a mosogatáshoz víz kell, az okos megoldásokhoz, konnektorokhoz, sütéshez, főzéshez, elszíváshoz pedig áram. Ez utóbbi ráadásul légtechnikai csövet is igényel, és az sem mindegy, hogy a normálnál drágább szigetelszívó vajon elég közel helyezhető-e a főzőlaphoz. Ez ugyanis problémát szokott okozni 2,40-2,50 m feletti belmagasságnál, főleg, ha a mennyezetben hűtő-fűtő csövek is mennek, tehát ha a mennyezetre nehézkes bármit is erősíteni (például elszívót a szellőzőcsővel, illetve álmennyezetet, ami a csövet takarja, illetve ami hozzájárul, hogy az elszívó elég közel lehessen a főzőlaphoz). 

 

Hujber-Nagy Aletta további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen a webcímen éred el:      

www.hnadesign.hu 

 

Kapcsolódó cikkeink: 

Milyen előnyei vannak a konyhaszigetnek a tetőtéri konyhában? 

Hogyan tehetem a konyhám otthonosabbá? 

Milyen tetőablakot válasszunk a konyhába, fürdőbe? 

Gyakori hibák lakberendezés terén a tetőtéri konyhában  


Ezt a bejegyzést 2024. november 26-án tettük közzé.