Milyen fizetéssel számíthatunk a CSOK Plusz támogatásra?

Sokat írtunk már a CSOK Pluszról és igénylés feltételeiről, arról viszont kevés szó esett, hogy milyen fizetéssel, mekkora hitelösszegre pályázhatunk a támogatás keretében. Cikkünkben ezt jártuk körbe.  

A sokat várt CSOK Plusz már pályázható, és családoknak ad reményt, hogy a piaci hiteleknél jóval kedvezőbb konstrukcióval vehessék meg vagy bővítsék a családi fészket. Azt viszont fontos észben tartani, hogy a futamidő hosszú, így a törlesztőrészletnek akár 25 évig is rendelkezésre kell állnia havi szinten a családi kasszában. Milyen fizetéssel indulhatunk neki a folyamatnak? 

Az elvárt jövedelem bankonként eltérő, de körülbelül az alábbi törlesztőrészletekre lehet számítani. 

Azok, akik a teljes hitelösszegre pályáznak: 

  • 3 gyermek esetén, ahol 50 millió a felvett hitelösszeg, 25 év futamidő és 3%-os kedvezményes kamattal számolva havi közel 244 ezer Ft-ot, 
  • 2 gyermek esetén, ahol 30 millió a felvett hitelösszeg, 25 év futamidő és 3%-os kedvezményes kamattal számolva havi közel 146 ezer Ft-ot, 
  • 1 gyermek esetén, ahol 15 millió a felvett hitelösszeg, 25 év futamidő és 3%-os kedvezményes kamattal számolva havi közel 73 ezer Ft-ot kell törleszteni minden hónapban. 

A törlesztőrészlet összege abban az esetben kevesebb, ha az adott gyermekszámra vonatkozó maximális hitelkeretnél kevesebbet kér a pár.  

Mit jelent ez jövedelem tekintetében? 

Mivel az igénylőknek az aktuális év minimálbérét kell keresniük nettó összegben (2024-ben 177 ezer Ft), plusz nettó 600 ezer Ft jövedelem alatt maximum a bevétel fele költhető törlesztőrészletre, így: 

  • 30 millió Ft hitel esetén minimum nettó 290 ezer Ft jövedelem, 
  • 50 millió Ft hitel esetén minimum nettó 480 ezer Ft jövedelem az elvárt.  

A jövedelem a pár minden tagjára vonatkozik? 

Nem, a kettőjük bevételének összesen kell elérnie a fenti összegeket.  Fontos kiemelni, hogy sok esetben a bankok ennél szigorúbbak és magasabb bevételt várnak el saját védelmük érdekében. Másik eshetőség, hogy a fenti jövedelmek mellett kevesebb hitelösszeget állapítanak meg.    

Hogyan csökkenthető a havi törlesztőrészlet összege? 

A második és harmadik vállalt gyermek érkezését követően csökken a tőketartozás, így a havi törlesztőrészlet is. Ez viszont az igényléskor nem befolyásolja a minimálisan elvárt bevétel összegét.  

Olvasnál még CSOK Plusz témában? 

Ezeket a korábbi cikkeinket ajánljuk: 

 

Cikkünk megírásában a Csalad.hu volt segítségünkre.  

 


Ezt a bejegyzést 2024. április 3-án tettük közzé.