Mit tegyünk 2022-ben: építsünk vagy felújítsunk?

Ha van fogós, ravasz kérdés, akkor ez az: építsünk vagy felújítsunk az idei évben? Rendben, értem, hogy ez így nem túl pontos kérdés, nehéz erre válaszolni. De azért megpróbálok. Olvass tovább és tudd meg, mire jutottam!

A kérdésből következik, hogy vannak vágyaid, szeretnél valamit építeni. Mondjuk azért, mert szeretnél valahol lakni, dolgozni. Mit tehetsz? Nézhetsz magadnak egy üres telket vagy egy átalakításra szoruló házat. Ha nem találsz telket, találhatsz épületet, ami biztos nem pont olyan, mint amire gondoltál, ami a Te igényeidnek megfelel, tehát át kellene alakítanod. Ekkor jön a dilemma, vetődik fel igazán a kérdés. Mert van is valamid (mondjuk megvennéd ezt a házat), meg nincs is, hiszen nem olyan, mint amit szeretnél. Elbontanád, hogy legyen egy üres telked? Idegesít, hogy nem csak üres telket veszel, hanem fizetsz egy házért is, amit aztán Te magad fogsz eltűntetni a helyéről? Zavar, hogy a bontásból származó hulladékkal szennyezed a környezeted? Mi a teendő ilyenkor? 

Mielőtt döntesz, javaslom, hogy keress meg szakembert, építészt és beszélgessetek erről a kérdésről. Maga a kérdés rendkívül összetett. „Szét kell szedni”, hogy az ember képes legyen átlátni, átgondolni a különböző szempontokat: 

  • építészeti, műszaki 
  • gazdasági 
  • környezettudatossági kérdések 
  •  

Építészeti értelemben egyszerűnek tűnik a feladat, hiszen adott egy telek és rajta egy épület, van egy elképzelésed és a kettő különbözete, mássága az, amit „kezelni” kell. Mindezt úgy, hogy ne csak a saját házad legyen szép és jó, hanem mondjuk ez a ház illeszkedjen a környezetébe, azaz a település adottságait is vegye figyelembe. 

Gazdasági értelemben egyszerűnek tűnik a képlet, mert ki kell számolni, hogy a vétel (telek és ház), a ház lebontása és az új épület építése mibe kerül. Ezt – legalábbis elvi szinten – össze kell hasonlítani azzal a költséggel, ha magát a bontást elhagyod, illetve azzal a változattal, amikor csak részben bontasz, azaz átalakítasz. Mire ezt átgondolod, rájössz, hogy ez a képlet mégsem olyan egyszerű. Nem csak azért, mert 2022-ben szinte lehetetlen hosszabb távon megbecsülni a költségeket, díjakat, hiszen minden túl gyorsan változik (értsd: drágul), hanem azért, mert a vétel pillanatában nem szoktunk olyan gazdasági tervvel, elemzéssel rendelkezni, amire támaszkodhatnál a döntéskor. 

A környezettudatosság kérdésével biztos nem most találkozol először. Kevesen gondolnak erre a telek vagy ház vásárlásakor, sőt azok is kevesen vannak, akik a bontással kapcsolatos döntésig eljutottak már. Felelős emberként figyelembe kell venned ezt a tényezőt is. A magyarországi hulladékmennyiség igen jelentős része építkezésből (bontásból) származik. Leginkább újrahasznosítás nélküli anyaghalmazról beszélünk, amit szállítani, tárolni vagy - szennyezve a levegőt, földet - megsemmisíteni szükséges. 

A kérdésre – véleményem szerint – nem lehet egyértelmű választ adni. Mérlegelni kell. És nem csak a pénzügyi kérdések mentén. Egy épület és a benne lakók, élők esetében, valamint környezetük védelme érdekében feltétlenül elemezni kell a lehetőségeket. Erre szánj időt, némi pénzt és amikor ezt az elemzést – jó esetben Építész segítségével – befejezted, akkor dönts. 

 

Páricsy Zoltán építészmérnök további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen webcímen éred el: https://www.paricsystudio.hu    

 


Ezt a bejegyzést 2022. május 11-én tettük közzé.