Mit tegyél és mit ne, amikor építészt keresel?

Van egy telked, ahol házat építenél, ami sok-sok éven át az otthonodat jelenti  majd. Az építkezés gondos és szakszerű megtervezéséhez építészre van szükséged. Ebben a blogbejegyzésben felkészítünk Téged az építésszel való találkozásra.

Az építész 

A jó építész olyan, mint egy orvos és egy karmester. Magasan képzett, komoly, összetett tudással bír. Ahhoz, hogy jó házat tervezzen Neked, jól kell ismerjen Téged. Olyan mélységgel kell megosztanod vele azt, hogy valójában ki vagy, mit miért szeretnél, mint egy orvossal, amikor segítséget kérsz tőle. Az építész olyan diszkréten kell eljárjon, mint egy orvos. Karmester, mert átlátja és összetartja mindazokat, akik közreműködnek egy ház, a Te házad tervezésében. Rendszerben gondolkodik, irányt mutat, de érvényesülni hagyja a szereplőket, hogy a végén a kész mű, a ház harmonikusan egybeforrjon. Örömöt okozzon, hosszútávon megadja Számodra mindazt, amire szükséged van. Az építész teljessé tesz. 

Az építésszel való kapcsolat a bizalomra épül. Olyan építészt keress, akiben megbízhatsz, akit jószívvel ajánlanak, akiről van valamilyen pozitív benyomásod. Ne telefonkönyvből válassz! Bár csak praktikusnak tűnik kapcsolatotok, a ház tervezése mind komolyságát, bonyolultságát és időbeliségét tekintve is sokkal több annál. 

 

Hogyan készülj a találkozóra? 

  1. Szedj össze minden adatot a telekről: méretek, környezet, terepviszonyok, növényzet, szomszédok, közútcsatlakozás, szélnek, csapadéknak, felszíni vizeknek kitettség, panoráma. Mihamarabb mutasd meg a helyszínt. Járjátok be együtt a területet, beszélgessetek mindenről, amit Te magad elképzeltél már. 
  2. Mondd el, ki vagy, mit és miért szeretnél ott építeni. Miért vetted meg azt a telket, mi az, amit szeretsz benne. Mi az, amitől esetleg tartasz. Fontos, hogy mondd el, hogyan szeretnél élni abban a házban, ami az építész segítségével az otthonoddá válik. 
  3. Ha lehet, írj egy programot. Ez olyan, mintha a recepthez gyűjtenéd a szükséges összetevőket, amikből főzni szeretnél. De az összetevők halmaza még nem a főzés tudománya. Kell valaki, aki ebben segít. Fontos, hogy együtt főzzetek! Ne (csak) azt írd le, melyik helyiség mekkora legyen, hanem inkább azt, hogy abban a helyiségben mit és hogyan akarsz művelni, mit akarsz csinálni. 
  4. Ismerd meg az építészt. Kérd meg, mutassa meg korábbi munkáit. Amikor felhívod, ne azt kérdezd, hogy mennyibe kerül a terv. Erre nem lehet értelmesen felelni. Miért, mennyibe kerül egy autó? – kaphatnád a választ. Kérdezd meg, mit tartalmaz a terv. Kik a szereplői a tervnek? Milyen részletezettségűek a tervek? Apropó, tervek! Nem egy tervet kell kapnod, hanem a célnak megfelelő, helyzethez illő terveket. Építészetet, statikát, gépészetet, elektromos tervet, kert tervet, talajmechanikát és még sorolhatnánk. Mindenképpen kérj Kivitelezési tervet! Enélkül soha ne építs! 

Az építésszel való bizalmi kapcsolatban talán a legfontosabb az, hogy saját magaddal tisztában légy. Legyen sok kérdésed! Legyél nyitott, kíváncsi és figyelj! Figyelj az építészre, aki Veled együtt tervez, dolgozik, hogy jó házad, otthonod legyen. 

A cikk olvasása után hogy érzed, kellően felkészült vagy a találkozóra? 

Páricsy Zoltán építészmérnök további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen webcímen éred el: https://www.paricsystudio.hu


Ezt a bejegyzést 2020. július 8-án publikáltuk.