Jó vagy rossz lóra teszünk a lejtős telekkel, avagy előnyök és buktatók

Bízva abban, hogy boldog – a szó minden értelmében – „építkező” éve lesz Kedves Olvasónknak, az idei bejegyzés sorozatot egy izgalmas témával kezdjük. Azt járjuk körbe, hogy miként viszonyuljunk a lejtős terephez.

Általános helyzetben a legtöbben ideális telekként egy sík, vízszintes területet képzelnek el, ami természetesen nagy, és jó nagy házat lehet rá építeni. Ha ebből az álmából felébred valaki, rájöhet, hogy ilyen telek igen kevés van. Te magad is láthatod, hogy ez a geometriai egyszerűség nem biztos, hogy minden tekintetben ideális. Van ennek előnye és hátránya egyaránt. 

De mit kezdhetsz egy lejtős területtel? Mire figyelj? Mik lehetnek az előnyei, mik azok, amik gondot okozhatnak? 

Először is a lejtős terep egy igen tág fogalom. Ez lehet enyhe lejtő, lehet meredek hegyoldal, lehet egyenletes vagy lépcsőzetes felszínű. A lejtés mértékétől sok minden függ, de most elsősorban a házad elhelyezésével kapcsolatos kérdéseket feszegetjük. 

Általában egy lejtős terep sokkal izgalmasabb, mint egy sík terület. Izgalmas a házad elhelyezése, a kilátás megtartása, a terület használata szempontjából. Fontos kérdés, hogy mennyire marad intim a házad, a kerted, tehát a szomszédok, az utcán elhaladók mennyire látnak be a telkedre. És persze az is jó kérdés, hogy Te a házadból, a kertedből mikor mire és kire látsz rá. 

Ha alulról közelíted meg a telked, előny lehet, hogy fentről, a házadból – jó esetben – a völgy felé, a panoráma felé nézhetsz. Ebben az esetben nagy valószínűséggel nem fognak eléd építeni, a panoráma megmarad. Amennyiben fentről érkezel, érdemes lehet mihamarabb elérni a házad, hogy a fent említett panoráma és a völgy felé néző telekrész megmaradjon. 

A lejtős terepen elhelyezett épületnél a benapozás mértéke és iránya hatványozottan fontos. Ebben a kérdésben a természetes környezet, a növények, fák komoly szerepet játszanak. A mikroklímát befolyásolják a terepről visszavert napsugarak, az esetleges vizes területek helye, illetve a szélirány. A hegy felől vagy a völgy felől érkező szél más irányú légmozgást generál, ami a házad természetes szellőztetése szempontjából alapvető kérdés. 

Fontos szempont még az autóval való megközelíthetőség, a parkolás. Lentről könnyedén beállhatsz az alsó szinten lévő garázsba, fentről érkezve vagy nagyon „le kell buknod” az autóval, vagy egy felsőbb szinten kell a garázst kialakítanod. 

És ilyenkor télen az embernek eszébe jut a hólapátolás. Igen, az sem mindegy, hogy mekkora lejtős terepen kell havat takarítanod. Könnyíthetsz a helyzeteden egy elektromos rámpafűtéssel, de az sok pénzbe kerül és elmarad a vidám testmozgás. 

Nyáron a gyep nyírása, kezelése adhat kihívást jelentő feladatot. Ilyenkor teraszokat alakíthatsz ki, melyek különbözőképpen használt területeket is kijelölhetnek. Vedd figyelembe – a helyi előírások által szabályozott – terepalakítás mértékét is, mert a teraszos kialakítás ugyan szeparált telekrészekre osztja a területed, de a tereplépcső mértéke nem lehet önhatalmúan akármekkora. 

És persze az egyik legfontosabb kérdés a felszíni és a felszín alatti vizek kezelése. De erről egy másik blogbejegyzésben írunk. Tarts velünk! 

 

Páricsy Zoltán építészmérnök további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen webcímen éred el: https://www.paricsystudio.hu    

 

 


Ezt a bejegyzést 2024. január 12-én tettük közzé. 

 

 

Kapcsolódó bejegyzések: 

Tetőtér-beépítés: szükséges talajmechanikai szakvéleményt kérni? 

Mire építsd az új házad? 

A telek kiválasztásának szempontjai 

5 tipp házvásárlás előtt, hogy a tetőd „feddhetetlen” legyen