Mitől függ hőérzetünk?

Veled is előfordult már, hogy ugyanannyit mutatott a hőmérő, mégis az egyik alkalommal sokkal jobban fáztál, mint máskor? Hőérzetünket sok minden befolyásolja. Érdemes ezekkel tisztában lennünk, hiszen ha a lehető legtöbbet hozzuk ki az adott hőmérsékletből, a rezsin is csökkenthetünk.  

Számos kísérlet volt már arra vonatkozóan, hogy kiderüljön, pontosan mik befolyásolják a hőérzékelést. (Fanger, 1970). Ezek alapján leginkább hat paraméter van számottevő hatással a hőkomfort érzékelésére. Ezek pedig a következők: 
  

  • Az egyén metabolikus rátája, azaz a test által felhasznált kalóriamennyiség nyugalmi állapotban, fizikai aktivitás nélkül. Ez sok mindentől függ, az egyén testének zsír és izom arányától, anyagcseréjének gyorsaságától és más kémiai, biológiai tényezőktől.   

  • Az egyén által viselt ruházat mennyisége. Ezt nem is nagyon magyarázzuk. Minél vastagabb vagy hőtartóbb ruhadarabokat viselünk, annál melegebbnek érezzük az adott hőmérsékletet.  

  • A levegő mozgása, azaz légsebesség. Hiszen egy huzatos 20 Celsius-fokos szoba sokkal hűvösebbnek hat, mint ugyanaz a helyiség zárt ablakokkal.  

  • A sugárzott hő mértéke (Celsius-fokban), ami a különböző felületek (falak, plafon, padló és ablakok) hőmérsékletének súlyozott középértéke egy szobában a lakó pozíciójából nézve. Ez elsőre bonyolultnak tűnhet, de képzeljük el, hogy mi történik, ha télen résnyire nyitott ablakkal szellőztetünk. Ebben az esetben mire kicserélődik a szoba levegője, a falak és bútorok lehűlnek, amik árasztani fogják magukból a hideget. Ezzel szemben, ha rövidebb ideig, kitárt ablakokkal szellőztetünk, legjobb, ha kereszthuzatot előidézve tesszük, így a levegő anélkül kicserélődik, hogy a felületek lehűlnének.  

  • A levegő hőmérséklete (Celsius-fok) a szobában. Attól függően változik hőérzetünk, hogy a helyiség ahonnan a szobába érkeztünk milyen hőmérsékletű volt. Ugyanis minél melegebb volt az adott hely, annál alacsonyabbnak érzékelhetjük a szoba hőmérsékletet, és ugyanez igaz fordított esetben is.

  • A szoba relatív páratartalma. A párának köszönhetően melegebbnek érezhetjük az adott szobát. Mielőtt elcsábulnánk és bepárásítanánk a lakást, jusson eszünkbe, hogy milyen komoly, egészségkárosító penészgondokat okozhat a pára.  

A hat paraméterből négy, ablakokkal és azok kiegészítőivel befolyásolható - így VELUX termékekkel is. A légsebesség és a relatív páratartalom a VELUX intelligens szellőztetőrendszernek köszönhetően is szabályozható, amelynek hőcserélője eltárolja a kifelé távozó levegő hőenergiáját és a beérkező friss levegőt ezzel előmelegíti. Ennek hatására optimalizálja a beltéri komfortot éjjel-nappal, még a legzordabb időjárási körülmények esetén is. A levegő hőmérséklete és a sugárzott hőmérséklet a hőátvitellel és az ablakon beáramló napfénnyel befolyásolható, valamint olyan kiegészítők használatával, mint a redőny vagy a hővédő fényzáró roló. Az árnyékolóknak, redőnyöknek a fűtési szezonban hőszigetelő szerep jut, hiszen egy plusz réteget vonnak a kinti hideg és benti meleg közé.   

De van egy hetedik paraméter is, amely szintén fontos lehet, ez pedig az emberi elme. Az egyéni igények szintén hatást gyakorolnak a termikus komfortérzetre. Melegebb éghajlaton élők esetén az egyéni igények különösen nagy mértékben befolyásolják a komfort mértékét, ők sokkal nehezebben élik meg a hideget, mint azok, akik zordabb időjáráshoz szoktak.   


Ezt a bejegyzést 2022. december 18-án tettük közzé.