Modern kockaház tetőtérbe rejtett értékekkel

Budapest egyik kis utcákkal tarkított, családi házas környékén található egy izgalmasan felújított kockaház, amely sokkal többet rejt magában, mint amit az avatatlan szemeknek sejtetni enged. Az 1960-as évek jellegzetes épületeinek felújításába még tetőtér is csempészhető, ha egy nagyot álmodni merő tulajdonos és egy tapasztalt szakember találkozik: most bemutatjuk hogyan valósult meg ez a gyakorlatban.

50 éves kockaházból modern épület 

Történetünk főszereplője 1963-ban épült, és 2017-ig is beton tetőcserepek fedték, amik az idő során elhasználódtak. Soproni István, a ház új tulajdonosa azonban meglátta a potenciált az épületben, és úgy döntött, hogy az utazásai során látott külföldi példát megvalósítja otthonában, amiben kulcsszerep jutott a tetőnek: 

„A környéken szerettem volna maradni, de a ház kiválasztásánál az volt a cél, hogy ne kelljen sok kompromisszumot kötnöm az elképzeléseimhez képest és ár-érték arányban is megérje felújítani azt. 

BMI Bramac Rendszermestere, Bukovinszky Viktor így emlékszik vissza a 2017-ben történt felújításra: „Gördülékenyen indult, a tulajdonos nagyon konkrét elképzelésekkel érkezett. Tudta például, milyen színvilágot keres, így esett a választás az antracit Tectura Thermo Protector tetőcserépre – mesélte Viktor, aki további javaslatokkal segítette a tulajdonost annak érdekében, hogy a végeredmény a modern kinézeten túl hosszú távon is tartós legyen. - Ekkor még csak a tető szigetelése volt tervben, ami miatt PIR szigetelést ajánlottam számára rendszercsomaggal együtt, amit meg is rendelt. Így könnyű dolgozni, hiszen tudni lehet, hogy minden elem passzolni fog egymással, és a végeredmény egy garantáltan teljes tetőrendszer lesz.” 

BMI_Bramac_kockahaz_felujitas_1140

 

Üres térből „home office” szoba 

„Felmentem a padlásra, és nagyon lehangolt, hogy mekkora üres tér volt ott. Akkor éreztem, hogy ezzel jó lenne kezdeni valamit, ugyanakkor nem szerettem volna engedélykérési folyamatok beindításával lelassítani a felújítást, és azt sem, hogy a tér átalakításával hivalkodóbbá váljon a ház – mondta István. – Viktorral egyeztettem az elképzeléseimet, aki konkrét tervekké alakította azokat. Végül a türelmének és szakértelmének köszönhetően sikerült elbújtatni egy 36 négyzetméter nagyságú szobát, amit kívülről csak a szakavatottak sejthetnek a tetőablakok kialakításából.” 

kadar-kocka-beepitett-tetoter-BMI_bramac_esettanulmany_budapest_tavaszi_felujitas_3_1200x600 

A szakember szerint akár dupla tetőablak kialakítása sem jelent különösebb kihívást egy Kádár-kocka típusú ház esetében, ami a budapesti tetőtérbe is extra fényt enged be. 

A tetőtérbeépítésnek számos előnye van, a plusz élettéren túl akkor is jól jöhet, ha elvonulásra van szükség: a budapesti ház esetében például egy része otthoni irodává alakult át a koronavírus okozta járványhelyzet időszakában. 

BMI_bramac_esettanulmany_budapest_tavaszi_felujitas_4_1200x600

 

Elismerő tekintetek 

„A házat körülvevő növények miatt leginkább már csak a tető látható a kerítésen kívülről, és én is ezt pillantom meg mindig először, mikor befordulok az utcába. A kutyasétáltatóktól jövő gyakori dicséreteken túl én is mindig nagy elégedettséggel nézek rá, és örömmel nyugtázom, hogy ez az én házam” – magyarázta a büszke háztulajdonos. 

István példájából is láthatod, hogy bizony lehet és megéri nagyot álmodni, ha Kádár-kockáról van szó! 

bramac-kockahaz-banner 


Ezt a bejegyzést 2021. június 13-án tettük közzé.