Megmondjuk mennyi lehet egy új épület szén-dioxid-kibocsátása

A lakóépületek az energiafogyasztás 40%-át teszik ki Európában. A legnagyobb mértékben energiafelhasználásunk mérséklésével csökkenthetjük karbonlábnyomunkat.  Tudtad, hogy a 2050-e kitűzött szén-dioxid-semlegesség elérése érdekében minden új lakóépületnek négyzetméterenként maximum 3 kg szén-dioxid-kibocsátása lehet évente

Az energiafogyasztás közel felét, 40 százalékát a lakóépületek adják Európában. Az épületek és az építkezések együttesen a világ összes karbonkibocsátásának 39%-át teszik ki, melyből az épületek fűtésére, hűtésére és világítására felhasznált energiából származó kibocsátások 28%-ot fednek le. 2050-re kitűzték a szén-dioxid-semlegességetMivel a 2050-es épületállománynak több mint negyede még nem épült meg, így a célok elérése érdekében minden újonnan épülő otthonnak már energiahatékonynak kell lennie. Ez azt jelenti, hogy úgy kell megépíteni ezeket, hogy évente, négyzetméterenként kevesebb mint 3 kg szén-dioxid-kibocsátás valósuljon meg. 

A Portfolio.hu szerint Magyarországon egy főre átlagosan naponta 15 kilogramm szén-dioxid (CO2) kibocsátás jut. Egy 1970-ben, az akkori építési előírások szerint épült családi ház évente, egy négyzetméterre számítva kb. hatvan kilogramm CO2-t bocsát ki korszerűsítés híján. Egy 2000-ben épült ház mintegy negyven kilogrammot, míg egy új energetikai előírások szerint épült modern ház ennek töredékét.   

 

Hogyan csökkenthetjük otthonunk CO2 kibocsátását? 

A Portfolio.hu egy kapcsolódó témájú cikkében a következőket javasolja: 

  • Ha csupán 1°C-kal csökkentjük lakásunk hőmérsékletét, évente kb. 300 kilogrammal kevesebb CO2-t bocsát ki háztartásunk. 
  • Ha éjszaka, vagy amikor nem tartózkodunk otthon, kb. 3 °C-kal alacsonyabban tarjuk lakásunk hőmérsékletét, évente kb. 440 kg CO2-t spórolunk. 
  • Nyílászáróink szigetelésével évente 140 kg CO2-kibocsátást kerülhetünk el. 
  • Ha a ruhákat nem forró vízben mossuk, vagy elektromos készülékeinket teljesen kikapcsoljuk, szintén többszáz kilogramm üvegházhatású gáztól mentesítjük a légkört. 

Greenfo.hu az alábbiakat mondja: A legnagyobb mértékben energiafelhasználásunk mérséklésével csökkenthetjük karbonlábnyomunkat. Egy családi ház leszigetelésével több mint 0,4 tonnával, akár 40-50%-kal is csökkenthetjük CO2-kibocsátásunkat, vagyis több üvegházhatású gáztól mentjük meg a Föld légkörét, mint amivel marhahúsfogyasztásunk és teljes internethasználatunk szén-dioxid-kibocsátása minden évben megterheli azt.  

 

Hogyan kapcsolódnak ehhez a témához a VELUX termékek? 

Az ablak különbözik a legtöbb épületelemtől, mivel pozitív az energia-hozzájárulása egy épülethez azáltal, hogy szabad napenergiát, szabad energiát és természetes fényt enged be, amelyet a VELUX termékek életciklus-elemzése dokumentál. A tetőablakok által növelhetjük az otthonunkba bejutó természetes fény mennyiségét. Ennek köszönhetően kevesebb áramot fogyasztunk, hiszen kevesebb mesterséges világításra van szükségünk. Ráadásul a tetőablakokkal növeljük a természetes szellőztetés hatékonyságátAz új szabványos épületek üzemeltetési költségeinek akár 80%-a is megtakarítható az integrált tervezési elvek révén. 

Az új generációs VELUX tetőablakokat már úgy tervezték meg, hogy figyelembe vették az energiahatékonyságot növelő tulajdonságok javítását. A javított hőszigeteléssel és megnövelt tükröződéssel több napenergia jut be az otthonokba. A jobb szigetelés és a napenergia a hőnyereséggel együtt pozitív energiamérleget eredményez. A VELUX tetőablakokat úgy tervezték, hogy maximális mennyiségben juttassák be a természetes fényt a komfortérzet növelése és az energiafogyasztás csökkentése érdekében. 2005 óta A VELUX Csoport vezetője és résztvevője számos olyan projektnek, mellyel tudást szereznek a fenntartható épületekről. 

 


Ezt a bejegyzést 2021. március 30-án tettük közzé. 

 

A cikk elkészítéséhez az alábbi forrásokat használtuk 2021.03.22-én: