Mosókonyha a tetőtérben

Amikor megtervezed otthonod alaprajzát, figyelmet szentelsz a szülői háló, a gyerekszoba, a vendégszoba, a nappali, a dolgozó, a fürdő és a konyha elhelyezésére, azonban nem biztos, hogy a mosókonyhával is számolsz. Pedig van jó pár előnye, főleg, ha jó helyre rakod. Nézzük meg!

 

Bár lehet, hogy első sugallatra a mosókonyhát vagy egyáltalán a mosógépet nem az emeletre tennéd, azonban érdemes lehet elgondolkodni rajta. Ha a gardróbok, ruhásszekrények, hálószobák a tető alatt kaptak helyet, és még fürdőszoba is kialakításra került, akkor nagy valószínűséggel a levetett ruhák, a szennyes nagyobb része is az emeleten gyűlik. A halmokban álló göncök maguktól bizony nem sétálnak le! Mennyivel egyszerűbb, ha a ruháskosár tartalmával nem kell lemanőverezni a földszintre vagy az alagsorba, hanem csak a fent elhelyezett mosógépig kell elmenni. Sőt, ezt a kört is megspórolhatod magadnak, ha a mosógép mellé helyezed el a szennyeskosara(ka)t, amiben a gép szomszédsága mellett gyűlhetnek a mosásra váró darabok. 

Hasonló okokból a teregetés is kényelmesebb lehet, ha nem kell leküzdened a szintkülönbséget, és a mosógépből kiszedve egyből landolhatnak a ruhák a szárítókötélen. Ez azért is praktikus, mert így a száradást követően is egyszerűbb eljuttatni a megfelelő tulajdonoshoz az adott darabokat. Ezzel pedig megakadályozhatod, hogy lent, a közös használatú nappaliban gyűljenek a ruhák arra várva, hogy gazdájuk felvigye őket. 

A fenti teregetés azért is praktikus, mert egyrészt nincs szem előtt, ha például vendégek érkeznek, és nem szívják magukba a ruhák a konyhából kitóduló ínycsiklandó illatokat, amik bár lent kimondottan jólesnek, de mégse örülünk, ha a ruhánk is átvette a szagot. 

Ráadásul fent általában melegebb is van, így könnyebben száradnak a ruhák. Illetve a szintkülönbség miatt hatékonyabb a szellőztetés is, a páradús, elhasznált levegőt könnyebb felfrissíteni. 

Persze az is jó megoldás, ha a fenti fürdőben kap helyet egy mosógép. De nem csak a gép, a szennyeskosár is sok helyet elvesz a hasznos alapterületből, ami a tárolás kárára mehet. Illetve ezzel még nem oldottad meg a teregetés problémakörét. 

Tehát érdemes a saját mosodád kialakításakor mérlegelni, hogy mennyire szeretnéd elrejteni a szennyes és a száradó ruhákat, magát a gépet vagy gépeket (szárítógép). Ha szívesen rácsuknál mindezekre egy ajtót, hogy ne legyenek szem előtt, a mosókonyhát neked találták ki. Érdemes akkorára tervezned, hogy elférjen benne a ruhaszárító is, hogy a teregetést is ebben a helyiségben végezhesd. Természetesen a megfelelő szellőzésről is gondoskodni kell, tehát mindenképp tervezz tetőablakot a helyiségbe! 

 

Mosókonyha-párti vagy vagy megvagy nélküle? Írd meg kommentben!

 


Ezt a bejegyzés 2022. április 11-én tettük közzé.