Tippek a tökéletes karácsonyi díszkivilágításhoz

Egy megfelelően kiválasztott és kivitelezett tető minden évszakban emeli a házunk szépségét, de az adventi időszakban új szerepet is kap: égősorokkal felöltöztetve a karácsonyi hangulat első hírnökévé is válhat.

Pár évtizede még csak az amerikai karácsonyi filmekben jelentek meg a ragyogó, színes fényfűzérekkel ékesített otthonok, amikkel a szomszédok minden évben versengenek: idén kinek lesz szebb a karácsonyi világítása? Manapság már hazánkban is egyre több ház úszik fényárban az ünnepi időszakban.

Idén te is kedvet kaptál a díszítéshez? Összegyűjtöttük a legfontosabb tanácsokat, a beszerzőkörút előtti felkészüléshez.

 

Milyen díszítést válassz?


Népszerű választás a klasszikus égősor, melyet lelógó jégcsapokkal és fényfüggönnyel is kiegészíthetsz, de kedveltek a fákon és a kerítéseken elhelyezett fényfűzések, az ablakokban világító csillag vagy hópehely alakú díszek. Több helyen találkozhatunk kertben „legelésző” rénszarvasokkal, ház előtt mosolygó hóemberekkel vagy a garázs szomszédságában strázsáló diótörő figurákkal is. A lehetőségeknek itt is csak a pénztárca és az ízlés szabhat határt.

 

Mire figyelj?

Nagyon hangulatos lehet egy ízlésesen kiválasztott ünnepi díszítés, de néhány technikai és esztétikai szempontot érdemes figyelembe venni a döntésnél.

Első a biztonság

  • Mivel elektronikai termékről van szó, a legfontosabb szempont a minőség: csak megbízható helyen vásároljuk a világítást!
  • Ne szereljünk fel beltéri használatra szánt világítást kültérre! Beltéri izzó esetén fennállhat a kockázat, hogy nedvesség (eső vagy hó) hatására a berendezés zárlatot vagy tüzet okoz. Szintén lényeges, hogy a hosszabbító is kültéri legyen.
  • Tájékozódjunk a vásárlásnál, olvassuk el és tartsuk be a biztonsági előírásokat!
  • Körültekintően és stabilan rögzítsük az égősorokat, nehogy leessenek, és balesetet okozzanak.
  • Figyeljünk a szomszédokra! Amennyiben a házak közel állnak egymáshoz, csak az utcai frontot díszítsük, nehogy a villogás és az erős fény zavarja a szomszédot.
  • Válasszunk energiatakarékos megoldást! Mivel a hagyományos égők jelentősen megemelhetik a villanyszámlát, érdemes beruházni LED-es típusokra, a napenergiával működő megoldásokkal pedig a szerelés is egyszerűbb lesz. 

A szépség kívülről fakad

Az, hogy ki mit talál szépnek szubjektív, de a színek harmóniájára érdemes figyelni.

  • Ha meghitt hangulatot szeretnél teremteni, válassz melegebb árnyalatú égőket! Ezek nemcsak barátságosabbnak hatnak, de kevésbé zavarják a szemet és az alvási ciklust, mint a hidegebb, kékes fényű világítások.
  • A kevesebb néha több. Ha túl sok, túl színes, túl mozgalmas díszkivilágítást viszünk haza, előfordulhat, hogy meghitt karácsonyi hangulat helyett otthonunk inkább vidámparkra emlékeztet majd.


    Mindenkinek kellemes készülődést és boldog karácsonyt kívánunk!

Bramac


Ezt a bejegyzést 2020. december 8-án tettük közzé.